Svijet

Mohamed Mahatir ima 94 GODINE i nema namjeru da odustane od PREMIJERSKE FUNKCIJE

Malezijski premijer Mahathir Mohamad sugerisao je u subotu da bi mogao tražiti da ostane na vlasti nakon 2020. godine, samo četiri dana nakon što je obećao da će ustupiti mjesto za svoga nasljednika Anvara Ibrahima.

Mohamed Mahatir ima 94 GODINE i nema namjeru da odustane od PREMIJERSKE FUNKCIJE
FOTO: FLORIAN WIESER/EPA

Upitan na Doha forumu u Kataru hoće li odstupiti 2020. godine, najstariji svjetski premijer rekao je da želi riješiti probleme za koje je rekao da ih je napustila prethodna vlada prije ostavke.

Obećao sam da ću odstupiti nakon što riješim neke od glavnih problema koje je ostavila prethodna vlada. Obećao sam da ću odstupiti i dati rukovodstvo kandidatu koji je imenovala koalicija – rekao je.

Mahathir (94) nije rekao kada namjerava ostaviti funkciju.

U utorak je obećao da će predati vlast Anvaru uprkos novim optužbama za seksualno uznemiravnje protiv njega i da bi mogao biti spreman da to učini nakon samita zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje (APEC) kojem će Malezija biti domaćin u novembru 2020.

Upitan je li Anvar najbolja osoba koja će ga naslijediti na mjestu premijera i hoće li ga podržati, Mahathir je rekao da ne može garantovati ko će biti najbolja osoba zbog prethodnih loših iskustava.

Mahathir je neočekivano izabran 2018. godine za lidera koalicijske vlade čiju najveću stranku vodi Anvar (72), koji je dva puta zatvoren zbog sodomije i korupcije – optužbe za koje je rekao da su bile političke motivisane.