Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

MOJA BANJALUKA Marina Petrić: Grad mora rasti

Banjaluka
Autor:

Foto: Srpskainfo

Krajiška ljepotica je nadaleko čuvena po alejama sa drvoredima kestena, po uvijek dotjeranim zelenim površinama i parkovima koji krase strogi centar grada.

Formiranjem Vrbaske banovine, došlo je do arhitektonskog procvata grada, izgrađena su jedna od najljepših zdanja koja i danas krase ovaj grad i daju na njegovoj prepoznatljivosti.

U gradu i okolini u posljednjih dvadestak i više godina preplitale su se različite kulture, običaji i uticaji. Sve je to ostavilo traga na arhitekturi i estetici. Grad mora rasti i razvijati se, a kvalitetan rezultat može dati samo čvrst i dosljedan urbanistički plan.

Morao bi se regulisati način na koji se pojedini dijelovi grada, kao što je na primjer Nova Varoš, sada transformišu. Zgrade se podižu na parcelama na kojima su bile male kuće, što infrastrukturno pravi haos u prostoru. Sve to na nekim mjestima izgleda nakaradno, jer se novogradnje naslanjaju na stare prizemene kuće.

Moguće rješenje je  da se takve zgrade grade samo na većim površinama, čime bi ostalo nešto “zraka” oko novih zgrada i gde se ne bi narušila simetrija i estetika ulica i samih naselja. Nužni su bolji i jasniji parametri gradnje.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO