Svijet

Monstrum na ovaj način može da odugovlači: Kada će Turska da izruči Vanjinog ubicu

Izručenje Ljupča Palevskog-Palča, osumnjičenog za kidnapovanje i ubistvo 14-godišnje Vanje Gorčevske (Đorčevske) i Panča Žežovskog (74), moglo bi da bude za tri mjeseca - ako se uzmu u obzir procedure u Turskoj, kao i način odlučivanja, navodi "Skoplje1".

 Ljupčo Palevski
FOTO: VASKO EFTOV MUP SJEVERNE MAKEDONIJE/RINGIER

Praksa Ministarstva pravde pokazuje da do sada nije bilo slučajeva da Turska odbije da Makedoniji izruči lice osumnjičeno za zločin ili osuđenog zločinca.

Kako pišu tamošnji mediji, iz institucija su rekli da je dokumentacija prikupljena i da će biti poslata nakon što bude prevedena na turski jezik. Onda je na redu Turska.

Pročitajte još

Postoje dva filtera. Najprije odlučuje Sud za teška krivična djela, a potom Ministarski savjet na zahtjev Ministarstva pravde. Ako sud odobri, Palčo može da se žali. Proces se nastavlja u Vijeću ministara.

Međutim, u procjenu ulazi više opcija…

Međutim, ne cijeni se samo Palčeva odgovornost u slučajevima otmice i ubistva Vanje Gorčevske (14) i Panče Žežovskog (74), tako da je izručen, već i politički dio. Ako kaže da ga gone zato što je politički disident, to će razmotriti turske vlasti.

Makedonija i Turska imaju bilateralni sporazum.

Palčo je uhapšen na autoputu u turskom gradu Balikešir. Dok je bio u Turskoj, kontaktirao je ljude iz Makedonije. Ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, u interesu istrage, nije otkrio s kim, piše Skoplje1.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije