Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Monstrumu duga robija

Kolumne
Autor:

Foto: Srpskainfo

Prijava o polnom nasilju nad četrnaestogodišnjom djevojčicom u Banjaluci šokirala je javnost.

Dodatno otežavajuća okolnost jeste što je za polno nasilje osumnjičen otac maloljetne učenice.

Jedina pozitivna stvar u ovom slučaju je što je škola koju pohađa žrtva odreagovala onako kako to nalaže zakon i prijavila čitav slučaj policiji i centru za socijalni rad.

Stručnjaci iz centra preduzeli su sve što je u njihovoj moći da pomognu maloljetnoj žrtvi i koliko toliko saniraju bolne posljedice čina koji normalan ljudski um ne može shvatiti.

Nažalost, sa druge strane imamo i pravosudni sistem.

On je takav da će visina kazne monstruma, zavisiti isključivo od detalja koje tokom svjedočenja bude iznijela žrtva, ali i spremnosti tužioca da se upusti u borbu koja odnosi i zdravlje i živce.

Ne tako davno Vrhovni sud Republike Srpske je ukinuo, a Okružni sud u Banjaluci u ponovljenom postupku ublažio kaznu jednom ocu, takođe monstrumu.

Ovaj otac je, kako bi sebi ublažio kaznu, iskoristio blagodeti zakona i tražio da njegovo dijete nad kojim se iživljavao duži period, ponovo svjedoči i tako prođe još jednom svu golgotu koja je ostavila trajne posljedice na duševno zdravlje.

Dijete gotovo da ni riječi nije reklo od straha, pa je kazna monstrumu ublažena.

Slučaj djevojčice iz Banjaluke, samo pokazuje da ovakvi slučajevi nisu retkost, a njihovo otkrivanje zavisi isključivo od „sluha“ nadležnih.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO