Svijet

“MORAĆE DA SNOSI POSLJEDICE” Borelj poručio da Moskva ne želi konstruktivan dijalog sa EU

Rusija ne želi da iskoristi mogućnost za konstruktivan dijalog sa EU i moraće da snosi posljedice, izjavio je visoki predstavnik Unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj.

“MORAĆE DA SNOSI POSLJEDICE” Borelj poručio da Moskva ne želi konstruktivan dijalog sa EU
FOTO: JOHANNA GERON/EPA

Borelj je rekao da je njegova posjeta Rusiji od četvrtka, 4. februara, do subote, 6. februara, bila komplikovana, da je tema razgovora bilo loše stanje u odnosima Brisela i Moskve, te da su se odnosi dodatno narušili hapšenjem i zatvaranjem ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, kao i nekoliko hiljada demonstranata koji su izašli na proteste radi podrške ruskom blogeru.

– Svrha ove misije bila je da se direktno izrazi oštra osuda tih događaja, da se kroz principijelnu demokratiju razgovara o procesu rapidnog pogoršanja naših odnosa sa Rusijom i da se doprinese pripremanju za diskusije o odnosima Brisela i Moskve u Evropskom savjetu na samitu u martu – istakao je Borelj.

Pročitajte još

Borelj je ocijenio da je protjerivanje troje diplomata članica EU iz Rusije tokom njegove posjete Moskvi pokazatelj da ruske vlasti ne žele da se uključe u konstruktivniji dijalog sa EU, uz napomenu da situacija nije neočekivana, ali da je “za žaljenje, čak i iz ruske strateške perspektive”, javila je Anadolija.

Prema riječima Borelja, EU će morati da razmisli o posljedicama, da pažljivo razmisli o smjeru u kojem želi da se kreće u odnosima sa Rusijom i da nastavi dalje ujedinjeno i odlučno.

Borelj je objasnio da EU i Rusija, osim slučaja “Navaljni”, nisu saglasne ni u vezi sa brojnim drugim pitanjima, uključujući pitanja Bjelorusije, Ukrajine, Gruzije, Sirije i Libije.

On je dodao da će se o odnosima EU i Rusije razgovarati na sastanku ministara spoljnih poslova Unije 22. februara, te da će članice bloka donijeti odluke o sljedećim koracima i da postoji mogućnost uvođenja sankcija Moskvi.