Svijet

“MORAMO BITI ODGOVORNI” Život se vraća u normalu za ŠEST MJESECI

U Britaniji bi moglo da prođe šest mjeseci prije nego se život vrati u normalu, rekla je zamjenik glavnog vladinog zvaničnika za pitanje zdravstva Dženi Harijes.

“MORAMO BITI ODGOVORNI” Život se vraća u normalu za ŠEST MJESECI
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Harijes je u obraćanju novinarima izjavila da to ne znači da će zemlja biti u potpunoj blokadi šest mjeseci.

Britanija mora da bude odgovorna u svojim postupcima i mora postepeno da smanjuje mjere socijalnog distanciranja – rekla je Harijes.

Harijes je istakla da će Vlada prvi put preispitati mjere blokade, ali da se ne može odmah i naglo vratiti na uobičajen način života.

Prema njenim riječima, važno je postepeno ublažavati restrikcije i prilagođavati neke mjere socijalnog distanciranja, prenosi Bi-Bi-Si.

– Nakon tri sedmice uslijediće analiza, dva ili tri mjeseca da vidimo da li smo stvarno nešto postigli, a tek nakon šest mjeseci sve bi možda bilo gotovo u idealnim uslovima. U međuvremenu, tu ima puno nesigurnosti, ali vidjećemo kako će se situacija odvijati – rekla je Harijesova.

Ona je dodala da je sasvim moguće da cijela situacija potraje i duže.

Od posljedica infekcije virusom korona u Britaniji je do sada umrlo 1.228 ljudi. Harijesova je upozorila da se predviđa pogoršanje situacije u narednih sedam ili 15 dana.

Prihvati notifikacije