Društvo

"MORAMO BITI OPREZNI" Doktor Drljević otkrio da li će biti četvrtog talasa pandemije u BiH i čega se plaši

Susjedna Hrvatska je skoro pa širom otvorila granice za građane Bosne i Hercegovine. S druge strane, ljekari u BiH se već pripremaju za nadolazeći četvrti talas korone, koji bi, prema najavama trebao doći u septembru ili oktobru.

"MORAMO BITI OPREZNI" Doktor Drljević otkrio da li će biti četvrtog talasa pandemije u BiH i čega se plaši
FOTO: TV ALFA/YOUTUBE

To je za portal Radiosarajevo potvrdio i doktor Ednan Drljević, infektolog Opšte bolnice “Prim. dr Abdulah Nakaš”.

– Ne treba sada dizati paniku, jer je stabilna situacija u BiH i ne očekujem brza pogoršanja te da će nam zdravstveni bilteni ponovo biti pred kolapsom kakav je slučaj bio krajem marta i početkom aprila. Pratimo situaciju i svi svjetski vrhunski stručnjaci ne isključuju nastanak četvrtog talasa u septembru ili oktobru. Šanse su da će to tog četvrtog talasa doći, posebno u zemljama kao što je BiH, gdje je slaba vakcinacija – priča nam Drljević.

On tvrdi da se Kanton Sarajevo može izboriti sa četvrtim talasom.

Pročitajte još

– Sarajevski kanton uvijek može, imamo kapacitete, samo je stvar organizacije. Ono što je bitno, sve moramo zadržati u “hladnom pogonu” do tada. Mi nismo proveli vakcinaciju kao Slovenija da bismo proglasila kraj epidemije u zemlji. To mogu države koje imaju mnogo vakcinisani osoba – nastavlja Drljević.

Posebno pažnju je skrenuo na dolazak turista u BiH i onih koji se iz dijaspore vraćaju u BiH na godišnje odmore.

– Trebamo organizovati kontrolu ulaska u zemlju. Po čemu smo posebni? Mi trebamo raditi kao što rade Austrija, Njemačka. Hrvatska ima obaveze zbog turizma, a nama trebaju biti uzor Njemačka, Francuska, Austrija… kako oni vrše kontrole ulaska u svoje zemlje  – dodao je dr Drljević.

O padu zaraženih, dr Drljević kaže: 

– Kod nas je situacija stabilna, vidi se stalno opadanje broja novozaraženih. Ipak, sve to nije na željenom nivou da možemo ukinuti i osnovne mjere. Moramo biti oprezni. Ni najjači zdravstveni sistemi to ne mogu ispraviti, a ne naš ukoliko se nastavi ovako slaba vakcinisanost građana – podvukao je Ednan Drljević za Radiodsarajevo.

Prihvati notifikacije