Politika

"Moramo da izbjegnemo rat po svaku cijenu" Vučić poručio da je situacija na Balkanu složena, ali da se moraju graditi dobri odnosi

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da se mu se čini da svi na Balkanu čekaju drugo poluvrijeme sa mnogo mržnje i odgovorio tako na pitanje zašto nije otišao u Srebrenicu.

"Moramo da izbjegnemo rat po svaku cijenu" Vučić poručio da je situacija na Balkanu složena, ali da se moraju graditi dobri odnosi
FOTO: STEPHANIE LECOCQ/EPA

Govoreći o govorima u BiH na dan sjećanja na zločine u Srebrenici prije 27 godina, Vučić je rekao da je to bio objektivno težak dan i da postoji mnogo toga “što bismo mogli da promijenimo”.

– Ove godine sam pratio naglašenije i jasnije, bila je snažnija, žešća kampanja i više mržnje usmjerene prema srpskom narodu i, nažalost, više pogrešnog odgovora iz medijskog i političkog diskursa koji se tiče naše odgovornosti. U uslovima globalnog rata, jer cijeli zapadni svijet preko Ukrajinaca ratuje sa Rusima, naravno da dolazi do velikih pomjeranja i na ovom području u situaciji koja nije jednostavna. Nažalost, čini se da svi na Balkanu čekaju “drugo poluvrijeme”, sa mnogo mržnje, ali mi smo ti (građani Srbije) koji moramo da izbjegnemo po svaku cijenu – rekao je Vučić i dodao:

– Zašto nisam otišao? Otišao sam prije sedam godina i rekli su da je to bila provokacija. Ima tu jedan dio, gdje je prekinut snimak, šta god da uradite i šta god da kažete nikad nije dovoljno dobro jer Srbija, prema nekim političarima, ne može da bude toliko mala da bi oni bili zadovoljni i koliko god ponižena Srbija bila, to im neće biti dovoljno.

Pročitajte još

On je naglasio da se mora sačuvati mir u regionu i da odgovor ne bi smio da bude “pucanje u noge”.

– Moramo da izbjegnemo rat po svaku cijenu, moramo da izbjegnemo “drugo poluvrijeme”. Naš lijek ne treba da bude mržnja, već ekonomski rast. Ima političara koji imaju patološku mržnju prema Srbima, žele da okrive Srbiju po svaku cijenu iako Srbije nema ni u jednoj presudi. Mi imamo Bošnjaka u Beogradu kao i u opštinama (u BiH) u kojem su većina. I više dolaze u Beograd, posljednjih godina, nego u Sarajevo. I trebalo bi da čuvamo ćirilicu, iako to pismo za neke u Sarajevu izgleda kao hijeroglifi. Ali mi moramo da razgovaramo sa svima i da time čuvamo svoju državu i budućnost države – naglasio je predsjednik.

Vučić se prisjetio i vremena odrastanja.

– Mene je vaspitavala baka, mi smo je zvali majka. Ona je provodila ljetno vrijeme ovdje, a ja zimsko kod nje u Čipuljiću. Njoj su ubili muža, pola familije. Ona je iz Donjeg Vakufa kod Janja, a moj djed je iz Čipuljića. Kao dječak sam učen da ne volim one koji su to učinili mojoj porodici. Ona je umrla kad je počeo rat u BiH, valjda je presvisla od muke, ali ja sam za nju vezan možda više nego za oca i majku, ali nikada ne bih poželio da se to ponovi nekom drugom – rekao je on.

FOTO: TV PINK/SCREENSHOT
FOTO: TV PINK/SCREENSHOT

On je rekao da nije otišao u Srebrenicu jer nije dobrodošao i nije izgovorio “magičnu riječ” koju oni žele da čuju.

– Od nas ne žele pijetet, već pravne formulacije koje bi politički iskoristili, žele kompenzacione mjere i ukidanje Republike Srpske. Moramo da čuvamo mir jer nam ratovi nisu potrebni, da nismo učestvovali u ratovima u istoriji imali bismo stanovnika kao Holandija – podvukao je Vučić.

Vučić kaže da su u Čipuljiću ponovo spaljene kuće i za vrijeme rata kog Hrvati nazivaju “srpska agresija”.

Pročitajte još

– Prije nekoliko mjeseci su optužili, ne mene lično, nego predsjednika Srbije da je tukao nekog u Petrinji. Rekli su mu da to izmisli. Nikad tamo nisam bio. Zamislite da smo mi to uradili predsjedniku Milanoviću ili premijeru Plenkoviću. Nikad nismo čuli izvinjenje, a možete misliti sa kakvim izmišljotinama osuđuju srpski narod tamo. Još neki očekuju da se izvinjavam za mrtvu djecu na Petrovačkoj cesti – kazao je Vučić.

O pokušaju ubistva Vučića u Potočarima se ćuti jer se to desilo jednom Srbinu, kazao je on. Predsjednik kaže da je pričao sa jednim od učesnika u atentatu protiv njega.

– Sa jednim od njih sam se čuo, rekao mi je da je on učesvovao u tome i da je izgubio dva brata od strica. Svejedno, moramo da gradimo dobre odnose sa Bošnjacima koliko god je to moguće. Večeras sam dogodio pismo Sulejmana Ugljanina koji mi je napisao da ne može da dođe na konsultacije jer su u žalosti zbog zločina koje su počinili Srbi.

Govoreći o situaciji na Kosovu rekao je da se oni (kosovski Albanci) spremaju na akciju protiv Srba i da je to sigurno.

– Oni su pogazili Vašingstonski sporazum i nama vezali ruke. Ali mi se tu borimo sa mnogo većim silama koji ne priznaju teritorijalni integritet Srbije – rekao je Vučić, piše Blic.

Prihvati notifikacije