Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

Morbidne igre

Kolumne
Autor:

Foto RAS arhiva

Kao po pravilu, komemoracija bošnjačkim žrtvama u Potočarima skoro svake godine pretvori se u skandal ili predstavlja povod za nove svađe.

Umjesto da makar tog jednog dana u godini svi u ovoj zemlji skrušeno odaju počast stradalima, zaborave na stare zavade i podjele i pokušaju da smisle način kako da konačno krenemo naprijed, skup u selu pored Srebrenice već tradicionalno predstavlja poligon za lansiranje političkih poruka, raspirivanje strasti i odvratni igrokaz o tome ko je koga više potamanio u proteklom ratu.

Nažalost, ni ove godine ništa novo. Taman kad čovjek pomisli da je nerazumna zabrana dolaska ruskom ambasadoru u Potočare posljednje neprijatno iznenađenje koje su organizatori komemoracije osmislili kako bi držali tenzije, za dodatno naelektrisanje neprijatne atmosfere pobrinula se prva majka Srebrenice i Žepe Munira Subašić. Najavom da će njemačkim tužiocima dostaviti spisak s imenima više od 22.000 Srba, koji se, kako veli, sumnjiče za učešće u zločinima u Srebrenici Subašićeva je ponovo podigla letvicu u morbidnoj disciplini poigravanja s najnižim strastima, iako je rekorde starih šampiona, zaslužnih za pretvaranje jednog tragičnog skupa u mjesto incidenata, skoro nemoguće zaboraviti.

Ako ne vjerujete, pitajte Aleksandra Vučića koji je onomad jedva izvukao živu glavu iz Potočara. Za taj neviđeni skandal niko do danas nije odgovarao. Niti bi trebalo, ako pitate političare iz Sarajeva.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO