Regioni

MORE ZAMIJENILI TREBINJSKIM KUPALIŠTIMA Domaći gosti se rado odlučuju za odmor na jugu Srpske

Trebinje je i ovog ljeta omiljena turistička destinacija, a turiste iz evropskih zemalja i svijeta zamijenili su gosti iz BiH i Srbije.

MORE ZAMIJENILI TREBINJSKIM KUPALIŠTIMA Domaći gosti se rado odlučuju za odmor na jugu Srpske
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Zbog pandemije virusa korona sezona je loše krenula, ali je kraj jula popunio smještajne kapacitete, što je nastavljeno i prvog vikenda u avgustu.

Turistički vaučeri Vlade RS i vaučeri koje je podijelili trebinjskih hotelijeri, u saradnji s Turističkom organizacijom i gradom Trebinje, uticali su da se poveća broj noćenja u objektima koji su učestvovali u ovim akcijama.

– Nisu svi kapaciteti popunjeni kako smo navikli proteklih ljeta, ali ušli smo u glavni dio ljetne turističke sezone, primjetan je veći broj gostiju, ove godine domaćih, a nadamo se da će i avgust biti solidan, pošto ima rezervacija. U Trebinju, zbog ugodnih temperatura i dosta sunčanih dana sezona traje i u septembru, a produži se do novembra – ističe direktor Turističke organizacije Trebinje Marko Radić.

On kaže da su dobitnici vaučera u nagradnoj igri koji su organizovali trebinjski hotelijeri, TO Trebinje i grad, djelimično iskoristili vaučere, a neki su, u dogovoru s hotelijerima, pomjerili boravak na jugu Srpske.

FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Vučeri su se mogli koristiti od 5. do 25. jula, a izvučeno je 60 dobitnika, koji su dobili vaučer u iznosu od 150 KM u onlajn kampanji „Ljetuj u Trebinju“.

– Trećina je iskoristila vaučere, oko trećine su se s vlasnicima smještaja dogovorili da pomjere termin odmora u Trebinju, a bilo je i onih koji su odustali zbog pandemije virusa korona – ističe Radić.

Hotelijeri kažu da se sezona ne može porediti sa onima prošlih godina, kada su se turisti samo smjenjivali, ali da je, s obzirom na očekivanja zbog situacije izazvane virusom korona, kraj jula donio poboljšanje, a rezervacija ima i za ovaj mjesec.

U najvećem i najstarijem trebinjskom hotelu „Leotar“ navode da kapaciteti nisu popunjeni, ali da rezervacija ima. Manji hoteli u centru grada kraj jula i početak avgusta dočekali su s popunjenim kapacitetima, a gostiju ima i u privatnom smještaju.

FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Oni koji se odluče da ljetni odmor provode na jugu Srpske osvježenje od hercegovačke žege mogu potražiti u trebinjskim bazenima i akva parku u „Gradu sunca“, koji je i ovog ljeta najinteresantniji.

Prirodno kupalište u gradskom naselju Bregovi takođe je privuklo veliki broj kupača, koji su se odlučili da ljetni odmor provedu u Trebinju.

– Ovo nema nigdje, čista voda, ova priroda u centru grada, a uz to besplatno, pravo je uživanje – kaže jedna gošća iz Banjaluke.

Hotelijeri i ugostitelji na jugu Srpske jul su ispratili s boljim brojkama od onih na početku sezone u maju i junu, ali prihodi i dalje nisu dovoljni da pokriju troškove poslovanja.

Na sastanku ugostitelja u istočnoj Hercegovini s predstavnicima Privredne komore RS, održanom u Trebinju, zatraženo je produžavanje radnog vremena i povećavanje broja gostiju u objektu srazmjerno površini ugostiteljskog objekta.

– Radno vrijeme do 23 sata ugostiteljima ne omogućava da ostvare dovoljne prihode da pokriju troškove, bez obzira na broj gostiju. Nije isto ako ugostiteljski objekat ima više stotina kvadrata i onaj koji ima stotinu ili manje kvadrata, a u oba slučaja broj gostiju je ograničen na 50 – rekao je Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka.

Stranci

U prvih šest mjeseci ove godine u Trebinju je registrovano oko 10.000 noćenja, dok je ta cifra prošle godine iznosila 43.000. Stranih turista nema, jer, kako objašnjavaju u Turističkoj organizaciji, organizovanih dolazaka nema ni u susjednom Dubrovniku, odakle su strani gosti dolazili u Trebinje.

Građani Hrvatske i Crne Gore u BiH mogu ulaziti bez posebnih uslova, ali komšije ipak rjeđe dolaze.

Prodavci na trebinjskoj pijaci kažu da subotom bude po neki Dubrovčanin ili Novljanin, ali da se to ne može porediti s predhodnim godinama, kada su bili redovni kupci.