Svijet

Moskva obavijestila UN i OEBS o najavljenom protjerivanju monaha u Ukrajini "Ovo je kršenje ljudskih prava i represija protiv pravoslavnih hrišćana"

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je UN i OEBS na plan Ukrajine da protjera monahe Ukrajinske pravoslavne crkve iz Kijevsko-pečerske lavre, jedne od najsvetijih pravoslavnih hrišćanskih lokacija, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

UN
FOTO: GOANDSEETV/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poslao je danas pisma generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu i predsjedavajućem OEBS-a Bujaru Osmaniju, u kojima im je skrenuo pažnju na eklatantna kršenja ljudskih i ustavnih prava pravoslavnih hrišćana u Ukrajini – navodi se u saopštenju.

Pročitajte još

Lavrov je pozvao Guteresa i Osmanija da “zauzmu principijelan stav protiv nezakonitih postupaka ukrajinskog režima”, i da zahtijevaju da Kijev prekine represiju protiv pravoslavnih hrišćana i spriječi iseljavanje monaha sa svetog mjesta.

Nacionalni rezervat Kijevsko-pečerske lavre naredio je monasima Ukrajinske pravoslavne crkve da napuste to mjesto do 29. marta, nakon što je međuresorna ukrajinska komisija optužila manastir za kršenje uslova sporazuma o korišćenju državne imovine.

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril nazvao je iseljenje represivnim.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije