Kolumne

Mostarski ćorak

Tresli su se Mostar i zapadni dio Hercegovine proteklih dana, a iz svega se izlegao jedan veliki ćorak.

Mostarski ćorak
FOTO: RAS SRBIJA

Dragan Čović i Bakir Izetbegović sastali su se na obalama Neretve kako bi građanima u Federaciji BiH poslali jasnu poruku, da su saglasni da se opet nisu ništa dogovorili. Kažu da su relaksirali odnose i atmosferu, mjerili kolika hemija vlada između SDA i HDZ, da su stvarali ambijent koji nudi povjerenje, a sve navodno u namjeri da BiH, kako kažu, konačno profunkcioniše na NATO i ekonomskom putu.

Da li su uspjeli da relaksiraju građane Federacije BiH, ne znam, ali da su ponovo počeli da se ponašaju kao guske u magli, to je vidljivo na svakom koraku i iz svake njihove izjave. Više ne znaju ni gdje se sastaju, ni koji su im problemi, ni gdje su glavne kočnice za formiranje vlasti u FBiH. Sami ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH, a traže od Srpske da to čini.

Izetbegović kaže da rezultati rada vlada nisu loši, a da u BiH sve napreduje. Ne znam da li živimo u istoj državi, ali jedini napredak koji vidim jeste onaj u lupanju gluposti u njihovim izjavama. U Mostaru nije bilo „dežurnog krivca“ Milorada Dodika, a dogovora opet nema. Bez ikakve namjere da branimo lidera SNSD, koji je u prošlosti imao pogrešnih poteza, ali na njegovoj adresi ne mogu da traže krivca za cjelokupno stanje u državi.

I da se, kojim čudom, dogovore s Dodikom o famoznom ANP, sljedeća blokada je sigurna kada dođu do izmjene Izbornog zakona BiH kojim lider HDZ želi garanciju da mu se više nikad ne dogodi Željko Komšić i „građanska BiH“. A tek Mostar, odakle su Izetbegović i Čović počeli s vježbanjem blokiranje države koje traje više od deset godina. Ovo sa Savjetom ministara dođe im kao rutina.

Čitam nedavno da se u posljednjih nekoliko godina sve više građana u Federaciji BiH odaje konzumiranju alkohola. Tim povodom, sjetih se jednog citata Ernesta Hemingveja: „Pametan čovjek je prisiljen napiti se, ne bi li izdržao društvo idiota”.