Društvo

"MOŽEMO DA UGUŠIMO EPIDEMIJU" Ljekarsko društvo pozvalo građane da se vakcinišu

Srpsko ljekarsko društvo pozvalo je danas građane da prihvate vakcinaciju bilo kojom od vakcina koju odobri Agencija za lijekove Republike Srbije, uz poruku da su potpuno uvjereni da se epidemija može najbrže suzbiti vakcinacijom.

"MOŽEMO DA UGUŠIMO EPIDEMIJU" Ljekarsko društvo pozvalo građane da se vakcinišu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U pozivu podsjećaju da je pandemija korona virusa odnijela do sada u svijetu blizu dva miliona života i navode da će biti još žrtava.

Ističu da je pandemija načinila nemjerljivu štetu u svim sferama života, od koje će se, navode, svijet oporavljati godinama, možda i decenijama.

– Srbija je već izgubila blizu 3.500 ljudi. Posljedica po fizičko i mentalno zdravlje kod onih koji su bolest preživjeli će nesumnjivo biti, samo njihova priroda i obim još uvijek nisu poznati. Do sada smo dobrim dijelom bili bespomoćni – navode.

Dodaju da je mjere suzbijanja epidemije bilo teško sprovesti bez velikih posljedica po sve delatnosti, način života i po privredu.

Pročitajte još

Kako ističu, sada imamo sredstva koja daju realnu mogućnost da se epidemija uguši i njene štetne posljedice umanje.

Međutim, navode, kako i u sličnim vremenima tokom istorije, tako su i sada “vaskrsnuli nadriljekari”, kojima su se pridružili i neki koji su završili medicinske fakultete, koji lakše nego ranije, putem savremenih medija šire iracionalni strah od navodnih katastrofičnih posljedica vakcinacije i pozivaju građane da je odbiju.

Iz Srpskog ljekarskog društva poručuju da time pridonose produžavanju agonije sa epidemijom, koja već ionako predugo traje i od koje su iscrpljeni svi, a naročito zdravstveni radnici.