Politika

MOŽEŠ KUPITI „PAPKE“ ALI NE I NJIHOVE BIRAČE Kako je narod na izborima kaznio preletače

Kupovinom „papka“ ne možeš kupiti i glasove njegovih birača, poruka je koju su na ovim izborima građani poslali političkim strankama širom Bosne i Hercegovine.

MOŽEŠ KUPITI „PAPKE“ ALI NE I NJIHOVE BIRAČE Kako je narod na izborima kaznio preletače
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Iako se očekivalo da će ovi izbori biti monotoni i da neće donijeti nikakva iznenađenja, mnogi su se u tome prevarili. Širom BiH desila su se brojna iznenađenja o kojima će se još mjesecima raspravljati i analizirati.

Ono što je sigurno najzanimljivije jeste činjenica da su građani na ovim izborima nagradili one koji su ostali dosljedni u svojoj politici, a kaznili brojne preletače koji su u protekle četiri godine preko noći promijenili politički dres i tako izdali sve one koji su ima poklonili svoj glas.

Podrška bez efekta

Da građani ne praštaju izdaju na svojoj koži su osjetili brojni političari, a jedno od najzvučnijih imena zasigurno je aktuelni gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, koji je nakon više od dvije decenije provedene u SDS, od čega je 15 godina bio na čelu Bijeljine, početkom ove godine naglo promijenio stranu i priklonio se SNSD.

FOTO: GRAD BIJELJINA
FOTO: GRAD BIJELJINA

Možda je Mićić promijenio dres, ali njegovi glasači to nisu, što su pokazali na ovim izborima, na kojima su ga kaznili.

Mićić je, naime, uprkos tome što je iza sebe imao široku koaliciju stranaka, uključujući i najveću vladajuću partiju u Srpskoj – SNSD, izgubio od kandidata kojeg je imenovala njegova bivša stranka SDS.

Pročitajte još

Iza Mićića su u Bijeljini stajale SNSD, DEMOS, DNS, Pokret za Bijeljinu, SP, SPS, NDP, SDA i Ujedinjena Srpska, ali je i pored toga uspio skupiti tek 20.214 glasova, dok je njegov protivkandidat Ljubiša Petrović, iza kojeg su stajale samo SDS i PDP, odnio 23.661 glas.

Time su građani Bijeljine dali do znanja da Mićiću nisu oprostili to što je zloupotrijebio njihovo povjerenje.

Istina, SDS Semberija je u Bijeljini druga partija po snazi, odmah iza SNSD. To, ipak, nije bilo dovoljno da Mićić ostane na funkciji gradonačelnika.

Osim što nije dobro prošao u Bijeljini, Mićićeva stranka nije prešla cenzus u Banjaluci, gdje su imali jednog kandidata za odbornika u Skupštini Banjaluke, Anđu Selić, koja je osvojila čitavih sedam glasova.

Najveći gubitnici

Još veći gubitnici ovih izbora pokazali su se bivši PDP-ovac Zoran Talić i lider NDP Dragan Čavić, koji je prešao dug put od predsjednika Srpske do političkog penzionera.

Talić, koji je bio predsjednik GO PDP u Banjaluci, nakon prošlih izbora je nezadovoljan napustio tu stranku i priklonio se vladajućoj većini, predvođenom SNSD.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Postao je predsjednik gradske skupštine i formirao politički pokret “Poligraf”.

Pročitajte još

Talić, koji je više od 15 godina proveo u PDP, bio je poznat u javnosti kao veliki kritičar aktuelne vlasti i galamdžija. Iz tog razloga su građani ostali zaprepašteni kada je preko noći promijenio dres.

Da mu građani to nisu oprostili pokazalo se na ovim izborima, na kojima “Poligraf” u Banjaluci nije prešao izborni prag. Stranka je osvojila tek 1.694 glasa, što je manje od dva odsto.

Politički penzioner

Ipak, najveći gubitnik izbora nesumnjivo je Čavić i njegov NDP, koji su na ovim izborima u Banjaluci poslani u političku penziju.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

NDP trenutno ima osvojenih 1.332 glasa, 13. su partija po snazi u Banjaluci i daleko od cenzusa od tri odsto glasova.

Čavić, koji je prije četiri godine bio kandidat opozicije za gradonačelnika Banjaluke, u međuvremenu je, takođe, promijenio dres i priklonio se vladajućoj koaliciji.

Pročitajte još

Neoprostivo

Da mu građani to nisu oprostili govori podatak da je na izborima prije četiri godine NDP bio druga politička snaga u Banjaluci, odmah iza SNSD. Sa osvojena 12.323 glasa, ili 13,47 odsto, imali su četiri odbornika u Skupštini grada.

Ali, nije Čavić loše prošao samo u Banjaluci. NDP je cenzus prešao u svega nekoliko lokalnih zajednica.

U Doboju je osvojio manje od tri odsto glasova, a NDP-ov ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević trenutno ima samo 342 glasa.

Zajednička lista DEMOS-NDP u Prijedoru je osvojila samo 2,21 odsto glasova. Veliko razočarenje je i lista NS-NDP, koja je u Gradišci osvojila samo 1,23 odsto glasova.

Potcjenjivanje

Politički analitičar Velizar Antić ističe da birače nikada ne treba potcjenjivati, jer “nisu budale”.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Oni jako dobro vide šta se dešava i jako dobro su svjesni stanja u društvu. To najbolje potvrđuju upravo rezultati sa izbora koje su ostvarili kandidati i stranke koje su na prošlim izborima bili u opozicionim redovima, a u međuvremenu prešli u vladajući tabor. Ti prelasci su drastično kažnjeni ovog puta. Međutim, to je priča iz jednog ugla, da birači jako dobro prepoznaju procese i da kažnjavaju one koji izigraju njihovo poverenje – ističe Antić.

Pročitajte još

Navodi da, s druge strane, ima veliki broj birača koji prepoznaju na koji način funkcionišu političke partije, ali i dalje glasaju za njih.

O čemu se tu onda radi, zašto i takve partije građani ne kažnjavaju?

Interesi

Antić ističe da je odgovor vrlo jednostavan. Građani, kako ističe on, kao i stranke, ganjaju svoj interes.

– Shvataju da glasanjem za te partije mogu da ostvare i neki svoj lični interes. Tačnije, da dođu do posla, do tendera, po projekta i slično – ističe Antić.

U suštini, kako dodaje on, regularnog puta i nema, jer u današnjem našem društvu se ne može na regularan način ostvariti neki lični interes ukoliko neka vladajuća stranka ne stoji iza vas.

– Živimo u sistemu gdje su političke partije zarobile društvo. Ovi rezultati izbora daju nadu da su građani uvidjeli sve to i da će početi da traže od partija da zaista rade na uređenju društva, koje će biti društvo jednakih šansi za sve, društvo u kome će šansu dobijati sposobni, a ne podobni, i da će kažnjavati one političke partije koje rade isključivo u svom interesu – zaključuje Antić.

Obrazac

Politikolog Ljubinko Jović ističe da je očito da su građani shvatili obrazac ponašanja političara, koji je već godinama zastupljen na našoj političkoj sceni, a to je prelazak iz jedne političke opcije u drugu, u zavisnosti od ličnih interesa i lične koristi.

– Više puta prokockano povjerenje građana je došlo do kraja. Nisam iznenađen, posebno ne za Bijeljinu, jer je Mićić godinama gradio imidž čovjeka iz SDS. Kada tako brzo promijenite dres, bukvalno preko noći, za očekivati je da vas građani kazne za to – ističe Jović.

Dodaje da je to poruka i drugim političarima da mogu da rade šta hoće, ali ne i dokle hoće.

Jović ističe da se ne trebaju tako igrati i kockati s povjerenjem građana, jer kazna na izborima može uslijediti vrlo brzo i neočekivano.