Svijet

OZBILJNO UPOZORENJE ZA NAREDNE MJESECE "Ameriku čeka najmračnija zdravstvena kriza u istoriji”

Direktor američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Robert Redfild upozorio je da će pandemija kovid-19, koja još uvijek besni u cijeloj zemlji, predstavljati najmračniju zdravstvenu krizu u istoriji te zemlje tokom narednih nekoliko mjeseci, prije nego što vakcine postanu široko dostupne.

OZBILJNO UPOZORENJE ZA NAREDNE MJESECE "Ameriku čeka najmračnija zdravstvena kriza u istoriji”
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Trezvena poruka jednog od najviših zdravstvenih zvaničnika u zemlji uslijedila je nakon proslava praznika Dana zahvalnosti u kojem su milioni Amerikanaca zanemarili upozorenja da izbjegavaju putovanja i velika okupljanja, čak i sa velikim porastom broja slučajeva kovid-19, prenosi Rojters.

Pored ogromnih gubitaka života, zemlja se suočava i sa činjenicom da je zdravstveni sistem zategnut do tačke pucanja, rekao je Redfild. Prema njegovim riječima, zaraza je sada dosegla sve krajeve zemlje i nastavlja da se širi mnogo strmijom putanjom od bilo kog prethodnog talasa pandemije.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Realnost je da će decembar, januar i februar biti teška vremena – rekao je Redfild uživo u prezentaciji koju je organizovala Fondacija američke privredne komore.

Pročitajte još

– Zapravo vjerujem da će to biti najteže vrijeme u istoriji javnog zdravlja ove nacije – poručio je zvaničnik.

Do danas je više od 270.000 Amerikanaca umrlo od kovid-19. A uticajni Institut za metriku i ocjenu zdravstvenog stanja Univerziteta u Vašingtonu predvidio je da bi taj broj mogao da dostigne skoro 450.000 do 1. marta bez većeg poštovanja mjera socijalnog udaljavanja i nošenja maski.

Prihvati notifikacije