Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

MREŽA JERMENSKE MAFIJE Top 30 teniser NAMJEŠTAO mečeve

Sport
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Nastavlja se istraga o sistemskom namještanju u tenisu, a istraživanja njemačkih ZDF i WELT pokazuju da je umiješan i jedan njemački igrač, kao i jedan visoko rangirani teniser. Istražioci nazivaju sistem “jedinstvenim“.

Kako navode navedeni mediji u zajedničkoj reportaži trenutno se vodi istraga protiv njemačkog tenisera “Maksa H“, koji nije želio javno da je komentariše.

Takođe, istraga pokazuje da je u skandal sa klađenjem i namještanjem umiješan i jedan teniser iz Top 30 koji već ima nekoliko osvojenih ATP titula.

Kako se navodi, oko 135 igrača širom svijeta je umiješano, a istraga traje više od godinu dana i uključuje brojne zemlje uključujući Belgiju, Španiju, Francusku i SAD. Američki FBI kontaktirao je i belgijske istražioce.

– U ovom slučaju riječ je o mreži jermenske mafije koja je jako inteligentna i koja vara masovno širom Evrope. Ta mafija je veoma strukturirana, ima ljude koji su odgovorni za račune, one koji peru novac i one koji uspostavljaju kontakt s igračima – kaže zamjenik javnog tužioca Belgije Erik Biskop.

Stotine manjih suma ulažu se na namještene mečeve, u bliskoj saradnji sa igračima, a od svakog takvog meča zarade se desetine hiljada evra.

Kako piše, tenis je naročito pogodno tlo za namještanje jer su u njemu velike svote novca, a sport je individualan i nije potrebno da mnogo aktera bude umešano.

Jedinica za integritet u tenisu (TIU) već je suspendovala više od 20 tenisera i teniserki ove godine.

Jedan od “uzbunjivača“ bio je argentinski teniser Marko Trunheliti, koji je govorio i sada za nemačke medije.

Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON/EPA

– Postoje profesionalci u Top 50 koji su namještali mečeve. Ne možete da kažete da se namješta samo na manjim nivoima takmičenja. Ne, dešava se na svim nivoima – kaže nekadašnji 112. igrač sveta, koji je javno govorio o tome kako su ga kolege izopštile nakon što je svedočio za TIU.

Andrea Petković, njemačka teniserka i prezenter za ZDF, takođe poznaje profesionalce kojima se prilazilo sa takvim zahtjevima, obično onima iz siromašnijih zemalja “koji ne mogu da priušte putovanja i koji zavise od novca“.

Istraga o skandalu bliži se kraju i rezultati bi trebalo da budu objavljeni za nekoliko mjeseci.

(Sportklub)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO