Politika

Muk u Zagrebu: Hrvatska ODBIJA SARADNJU sa Srpskom i BiH oko odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Hrvatska odbija da sarađuje i dostavlja informacije o aktivnostima koje sprovodi u svojim institucijama kada je riječ o izgradnji nuklearnog objekta na Trgovskoj gori, uz samu granicu sa BiH.

Radioaktivni otpad Novi Grad Trgovska gora
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Navedeno je to u informaciji o preuzetim aktivnostima institucija Srpske i republičkih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH u vezi s namjerama Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovske gore. U tom dokumentu, koji će se naći pred poslanicima Narodne skupštine RS na sjednici koja je najavljena za 2. jul, pobrojane su sve dosadašnje aktivnosti koje su preuzele domaće institucije da bi bile pobijene namjere Hrvatske da sa druge strane Une odlaže opasni otpad.

S obzirom na to da Hrvatska odbija saradnju oni time ugrožavaju živote i zdravlje ljudi u 13 opština u slivu rijeke Une, a istovremeno unosi uznemirenost za čitav region, a posebno teritoriju BiH – navedeno je u informaciji.

U istom dokumentu stoji i da će Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS nastaviti da prati sve aktivnosti koje će se dešavati u narednom periodu, uključujući aktivno učešće u postupcima koji će se sprovoditi u Hrvatskoj, a sve s ciljem da se aktiviraju svi pravni i stručni mehanizmi kako bi se trajno spriječila izgradnja odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Prioritet svih institucija je zaštita prava na život i zdravlje 250.000 građana koji žive u području sliva rijeke Une, jer je Trgovska gora pitanje opstanka života i zdravlja stanovništva ugroženog područja – navedeno je u dokumentu koji će se naći pred poslanicima.

Pročitajte još

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Bojan Vipotnik rekao je da ne postoji niti jedan pravni akt koji bi obavezao Hrvatsku da dostavlja domaćim institucijama informacije o preuzetim aktivnostima da uz samu granicu sa BiH skladišti opasne materije.

– Sve te informacije mi saznajemo sa internet stranica tamošnjih nadležnih institucija. Ne postoji u ovom trenutku nikakav pravno obavezujući akt koji bi primorao Hrvatsku da nam dostavlja, kao potencijalno pogođenu stranu, informacije u vezi sa preuzetim aktivnostima. To u suštini i jeste najveći problem. Ne postoji nikakva volja druge strane za komunikaciju sa nama u vezi sa ovim problemom – kazao je “Glasu” Vipotnik.

Naglašava da postoje primjeri u svjetskoj praksi, gdje se dešavaju ovakve i slične aktivnosti, ali je potencijalno pogođena zemlja upoznata sa svim aktivnostima druge strane.

– To je u ovoj situaciji potpuno ignorisano od strane Hrvatske. Oni rade sve potpuno netransparentno. Sve to ni u jednom trenutku nas ne usporava u našim aktivnostima. Za sve njihove korake smo spremni unaprijed. Pravo i pravda su na našoj strani. Ubijeđen sam da ćemo na kraju natjerati Hrvatsku da odustane od svojih namjera – zaključio je Vipotnik.

I jedna od tema sjednice Savjeta ministara, koja je najavljena za četvrtak biće Trgovska gora. Prema najavi te sjednice, pred ministrima će se naći izmjena odluke o imenovanju Pravnog tima za izradu strategije pravne zaštite interesa BiH u vezi s pitanjem odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora. Predlagač ove tačke dnevnog reda je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, piše “Glas Srpske”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu