Biznis

NA 12 GODINA Srbija emitovala evroobveznicu od milijardu evra

Srbija je na međunarodnom finansijskom tržištu emitovala dvanaestogodišnju evroobveznicu u iznosu od milijardu evra, po kuponskoj stopi od 1,65 odsto i stopi prinosa od 1,92 odsto, saopšteno je iz Narodne banke Srbije (NBS).

NA 12 GODINA Srbija emitovala evroobveznicu od milijardu evra
FOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ/RAS SRBIJA

Ova obveznica je najduže ročnosti koju je Srbija do sada emitovala na međunarodnom tržištu.

Iz NBS ističu da izuzetno interesovanje međunarodnih investitora predstavlja još jednu potvrdu njihovog povjerenja u dugoročnu održivost dobrih ekonomskih performansi i očuvanje makroekonomske stabilnosti Srbije.

Tražnja investitora je tokom današnje aukcije bila 3,5 puta veća u odnosu na realizaciju i tokom aukcije je prelazila 3,5 milijarde evra.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali naveo je da će se današnjom emisijom evroobveznica vratiti neki stari i skupi dugovi koji dolaze na naplatu u toku ove godine.

On je rekao da je zaključno sa jučerašnjim danom udio javnog duga u BDP-u iznosio 52,9 odsto i niži je nego što je bio prije početka pandemije.

– To je nevjerovatan uspeh imajući u vidu da su sve zemlje na svijetu višestruko povećale javni dug usljed zaduživanja tokom pandemije virusa korona – rekao je Mali.