Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

NA GRADNJU SE ČEKALO DUŽE OD 30 GODINA Automobilma od sutra preko Istočnog tranzita

Banjaluka
Autor:

foto: Grad Banjaluka/ RAS Srbija

Novoizgrađena dionica Istočnog tranzita, na čiju se gradnju čekalo duže od 30 godina, sutra će i zvanično biti puštena u promet.

Sa puštanjem ove saobraćajnice, zajedno sa novim kružnim tokom u Rebrovcu, biće značajno ubrzan saobraćaj u gradu i smanjene gužve u jutarnjim i poslijepodnevnim „špicevima“, kažu u Gradskoj upravi.

Novoizgrađena dionica zvanično će biti puštena u saobraćaj sutra ujutro, u 8.45 časova, uz prisustvo visokih republičkih i gradskih zvaničnika. Saobraćajnica, koja je je planirana još početkom 80-tih godina prošlog vijeka, duga je 440 metara, a projekat, vrijedan 805.000 KM, izveden je u saradnji sa Putevima RS.

Radi se o prvoj fazi izgradnje saobraćajnice, čiju su gradnju decenijama kočili neriješeni imovinsko – pravni odnosi. U drugoj fazi, uz novi dio tranzita, koji će se nastavljati do stadiona FK „Naprijed“, biće izgrađene i biciklistička i pješačka staza. Istovremeno, pješačka i biciklistička staza će u drugoj fazi biti građena kroz park uz stari dio Istočnog tranzita.

Nova dionica Istočnog tranzita spojena je na Ulicu Majke Jugovića novoizgrađenim kružnim tokom. Radi bržeg protoka, obližnji semafori na spoju Ulica Juga Bogdana i Ulice Majke Jugovića isključeni su, a režim saobraćaja je promijenjen na način da sada, za razliku od ranijeg rješenja, prednost imaju vozila koja se kreću iz pravca Starčevice.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić izjavio je da će, sa puštanjem ove saobraćajnice i novog kružnog toka kod Rebrovca, gužve i zagušenja u jutarnji i popodnevnim „špicevima“ postati prošlost, kako za mještane Starčevice i Obilićeva, tako i za sva vozila koja su u tranzitu kroz grad.

Novi most na lokaciji Zelenog mosta

Sutra će biti ozvaničen i početak radova na uklanjanju konstrukcije dotrajalog Zelenog mosta i izgradnje novog, u šta će biti uloženo 2,2 miliona KM.

Novi most, projektovane širine od 14 metara i sa dvije kolovozne trake, uključujući i pješačke i biciklističke staze, trebalo bi biti završen do decembra. Uklanjanje stare konstrukcije i izgradnju novog mosta izvešće preduzeće „Prijedorputevi“.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO