Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NA IZBORIMA JEDNO, U SKUPŠTINI DRUGO Više od polovine odbornika PROMIJENILO DRES za 3 godine

Banjaluka
Autor:

Foto: Grad Banjaluka

Aktuelni saziv Skupštine grada banjaluka je u posljednjoj godini rada, a od 31 odbornika trenutno je samo 14 ostalo vjerno političkoj opciji sa kojom su se na lokalnim izborima izborili za mjesto u gradskom parlamentu.

Razlog tome su učestala untarstranačka previranja koja su se događala prethodnih godina, što je dovodilo do toga da su pojedini odbornici samoinicijativno mijenjali stranačke dresove ili je dolazilo do osipanja partija i stvaranja novih.

Zadnju izmjenu su napravili odbornici Darko Milošević i Milan Milaković, koji su formirali Nezavisnu odborničku grupu SP. Oni time nisu zvanično istupili iz SP, ali su otkazali poslušnost aktuelnom stranačkom rukovodstvu i stvorili potpuno drugačiju sliku u Skupštini grada u odnosu na rezultate izbora iz 2016.

Ta odluka je došla nakon što je 5 narodnih poslanika SP u Narodnoj skupštini RS uputilo zahtjev za smjenu ministra rudarstva i energetike Petra Đokića, te zatražili njegovu ostavku na mjesto predsjednika partije. Zahtjeve narodnih poslanika su podržali banjalučki odbornici Milaković i Milošević.

Milaković, koji je ujedno i potpredsjednik gradskog parlamenta, rekao je da čekaju odgovor premijera Radovana Viškovića o smjeni Đokića.

– Isto tako čekamo rasplet situacije i rješavanje otvorenih pitanja u SP – naveo je Milaković i dodao da se planira vratiti u SP ako „na čelu te partije neće biti Petar Đokić“.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

SP je nakon lokalnih izbora 2016. imala 3 predstavnika u Skupštini grada. U oktobru 2018. Mišo Kovačević napušta SP i prelazi u SNSD, a sada se formirala i odvojena odbornička grupa, čime zvanično rukovodstvo te stranke više nema uticaja u gradskom parlamentu.

Prije toga, do veće promjene u partijskom sastavu Skupštine grada došlo je krajem prošle 2018, kada je došlo do raskola u DNS, iz kojeg je nastala partija DEMOS.

Novoformirana partija trenutno ima 6 odbornika koji su im se pridružili sa raznih strana, a jedan od njih je i nekadašnji član DNS Boran Bosančić. On smatra da svojim potezom nije izdao politiku stranke već da je, kako kaže, DNS izdao njegova uvjerenja.

– U prilog tome govori i činjenica da je iz stranke izašlo na desetine njenih osnivača. Bio sam član DNS skoro 17 godina i to u vremenu kada je DNS bio opozicija i  kad ste kao član DNS imali samo ličnu štetu. Zajedno sa ljudima s kojima sam sarađivao dugi niz godina odlučio sam da formiramo novu političku stranku, a to nije lak posao. Uvijek je lakše doći u neku političku stranku nego praviti novu. Svjestan sam činjenica da javnost ne gleda blagonaklono napuštanje ili prelazak u druge političke stranke ali svaka situacija je drugačija i ima druge razloge – rekao je Bosančić.

Iako se prema zvaničnim podacima vode kao odbornici NDP, Mirna Savić Banjac i Saša Lazić već dugo ne djeluju u sklopu te partije. Oni su nedavno najavili djelovanje iz novog političkog pokreta ”Banjaluka zove”.

Od onih koji su ostali vjerni provobitnoj političkoj opciji jesu 11 odbornika SNSD, nezavisni odbornik predstavnik nacionalnih manjina Saša Čudić i opozicionari Aleksandar Petković iz SDS i Jovo Savanović iz PDP.

Za 4 godine u 4 partije

Prethodne godine su obilježili i odbornici koji su više puta mjenjali potlitičke partije. Apsolutni rekord drže 4 aktuelna odbornika DEMOS: Milenko Jaćimović, Budimir Balaban, Nenad Šibarević i Predrag Vulin, koji su promjenili po 4 partije.

Drugim mjestom, sa po tri promijenjene političke opcije, mogu se “pohvaliti” Ljubo Ninković iz DNS, Dragan Talić iz DEMOS, te Stojan Vukajlović iz SNSD.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO