Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NA KORAK DO EVROPSKE VOJSKE Na mjesto Frederike Mogerini mogla bi da dođe Njemica

Svijet
Autor:

Foto: Clemens Bilan/EPA

Šanse Manfreda Vebera (Hrišćansko-demokratska unija Bavarske – CSU) da postane predsjednik Evropske komisije slabe iz sata u sat. Iako iza sebe ima najveću grupu u Evropskom parlamentu, glavni kandidat Evropske narodne partije naišao je na nedvosmisleno odbijanje šefova država, a naročito francuskog predsjednika Emanuela Makrona tako da će ove nedjelje vjerovatno definitivno biti otpisan. Da bi postao predsjednik, potrebna mu je dvostruka većina, koju teško da će moći da ostvari.

U takvim okolnostima, u Njemačkoj se već prave kombinacije za druge funkcije u Evropskom parlamentu, ali i u njemačkoj vladi.

– Savezna vlada više ne igra na pobjedu, već se bori za osvajanje mjesta – saopšteno je iz sjedišta kancelara.

Ako Veber ne prođe, a Njemačka bude morala da prihvati Francuza ili Francuskinju (Kristin Lagard ili Mišel Barnije) kao predsjednika, nastojaće da zauzme druga ključna mjesta. Na spisku njemačkih želja već izvjesno vrijeme nalazi se predsjednik Bundesbanke Jens Vajdman, koga žele na funkciji predsjednika Evropske centralne banke.

Odnedavno je u igri i njemačka ministarka odbrane, koja bi mogla da postane nova predstavnica EU za spoljnu politiku i nasljedi Federiku Mogerini. Ta funkcija bila bi po mjeri Ursule fon der Lajen, koja govori više jezika, a u Evropi uživa veliki ugled zbog zalaganja za osnivanje evropske vojske.

Za nju bi novi posao došao u pravom trenutku, budući da se kod kuće već mjesecima nalazi u središtu afere zbog sklapanja nezakonitih milionskih ugovora sa savjetodavnim kompanijama. Ona je ministar odbrane već 14 godina, a njenim odlaskom u Brisel ostavlja otvorena vrata za eventualnu kasniju kandidaturu za predsjednika Njemačke.

Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU) ovo bi donijelo nekoliko prednosti. Kontroverzna ministarka odbrane bila bi sklonjena sa udarne linije, a istovremeno bio bi otvoren put za imeniovanje novog ministra odbrane, i sticanje nove snage u ključnom resoru uzdrmane njemačke vlade.

Kako se saznaje iz krugova Unije, time bi bio otvoren put za ulazak Anegret Kramp-Karenbauer u vladu. U proteklih nekoliko nedjelja ona se sadržajno očigledno opredijelila za funkciju ministra odbrane: tražila je znatno veća izdvajanja za vojsku i investicije u Bundesver, a osim toga, predložila je sveobuhvatan evropski projekat za odbranu:

– Sljedeći korak bio bi simboličan projekat za izgradnju zajedničkog evropskog nosača aviona, kako bismo ukazali na globalnu ulogu Evropske unije kao bezbjednosne i mirovne sile – izjavila je AKK.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO