Svijet

NA LISTI NAJTRAŽENIJIH OSOBA Navaljni se povratkom u Rusiju suočava sa zatvorskom kaznom

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni nalazi se na listi najtraženijih osoba zbog navodnog kršenja uslovne zatvorske kazne i postoji rizik da ode u zatvor na tri i po godine kada se tokom vikenda vrati u Rusiju, rekao je danas jedan od njegovih advokata Vadim Kobzev.

NA LISTI NAJTRAŽENIJIH OSOBA Navaljni se povratkom u Rusiju suočava sa zatvorskom kaznom
FOTO: YURI KOCHETKOV/EPA

Navaljni je juče objavio da planira da se u nedjelju 17. januara iz Njemačke vrati u Rusiju uprkos riziku da ode u zatvor. To će biti prvi dolazak Navaljnija u Rusiju od avgusta, kada je otrovan agensom “novičok” i prebačen u nesvjesnom stanju u Njemačku.

Kremlj negira umiješanost u njegovo trovanje i ističe da nema dokaza da je on otrovan, te se u Rusiju može vratiti kada hoće.

Pročitajte još

Kobzev je istakao da je Navaljni stavljen na nacionalnu listu najtraženijih osoba jer ga zatvorska služba tereti da se nije prtijavio krajem prošle godine u vezi sa uslovnom kaznom za pronevjeru.

Navaljni ističe da je prvobitni slučaj protiv njega bio lažan i da je tada bio u Njemačkoj na liječenju, zbog čega nije mogao da se javi.

Zatvorska služba ističe da je on pušten iz berlinske bolnice u septembru i da je tada trebao da se vrati i da se prijavi.

Prihvati notifikacije