Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NA METI ŽESTOKIH KRITIKA Zašto je Fejsbuk obrisao više od PET MILIJARDI NALOGA

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: citati-izreke.blogspot.ba/Arhiva

Fejsbuk je od početka ove godine ugasio 5,4 milijarde lažnih profila i naloga na svojoj platformi, što je mnogo veća brojka od 2,5 milijarde mjesečno aktivnih korisnika.

To je dosta više od 3,3 milijarde lažnih naloga uklonjenih tokom čitave 2018. godine.

Čak pet odsto mjesečne korisničke baze od gotovo 2,5 milijardi sastoji se od lažnih naloga, navodi kompanija, uprkos napretku tehnologije koja je omogućila Fejsbuku da primjeti više lažnih naloga u trenutku kada su kreirani.

Objavljivanje ovih podataka naglašava obim izazova pred Fejsbukom dok se priprema za visokorizičnu izbornu sezonu u Sjedinjenim Državama. Analitičari i nadzorna tijela spremaju se za talas lažnih i zavaravajućih sadržaja na društvenim medijima nakon otkrića o miješanju u izbore u 2016. godini.

Izvršni direktor Mark Zakerberg istakao je da je veliki broj uklonjenih lažnih naloga znak koliko kompanija ozbiljno shvata ovo pitanje i pozvao druge platforme da objave svoje podatke o lažnim nalozima.

– To što je naš broj visok, ne znači da kod nas postoji toliko mnogo štetnog materijala. To samo znači da radimo više na identifikaciji ovog sadržaja i zato je veći – rekao je u srijedu Zakerberg, prenosi CNN.

Broj lažnih naloga koje je kompanija onemogućila dostigao je vrhunac početkom godine, kada je Fejsbuk saopštio da je u periodu januar – mart uklonio više od dvije milijarde. Kompanija je uklonila ranje lažnih naloga u sljedeća tri mjeseca – 1,5 milijardi – što je Fejsbuk pripisao poboljšanjima u njegovom blokiranju pravljenja novih lažnih naloga. Ali broj se ponovo povećava: najnoviji izvještaj pokazuje da je eliminisao 1,7 milijardi lažnih naloga od jula do septembra.

Čak sedam miliona objava govora mržnje uklonjeno je sa platforme između jula i septembra, prema izvještaju, a to je gotovo za 60 odsto više nego u periodu između aprila i juna.

Od tih objava, više od 80 odsto je otkrio Fejsbuk prije nego što je korisnik, kojem je bio upućen, video sadržaj, saopštila je kompanija.

Fejsbuk se suočava sa sve većim kritikama aktivista manjinskih grupa i grupa za građanska prava zbog širenja govora mržnje na svojoj platformi. Izvještaj dolazi nekoliko dana nakon što su se lideri za građanska prava sastali sa Zakerbergom kako bi ga pritisnuli da reaguje zbog načina na koje se širi mržnja i uvrede koje prijete ranjivim populacijama na društvenim mrežama.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO