Politika

Na NATO vježbi u Hrvatskoj i vojnici iz BiH

U Hrvatskoj je tokom maja i juna planirano održavanje tri međunarodne vojne vježbe, u kojima će učestvovati i pripadnici takozvane “vojske Kosova”, a prva je počela danas povodom obilježavanja 10. godišnjice članstva Hrvatske u NATO.

Na NATO vježbi u Hrvatskoj i vojnici iz BiH
FOTO: VALDA KALNINA/EPA

“Immediate Response 19”,” Astral Knight 19” i “Swift Response 19” nazivi su vježbi u organizaciji Komande kopnenih snaga za Evropu (USEUCOM), koje će se u koordinaciji s NATO članicama i partnerskim zemljama održati u Hrvatskoj, najavilo je hrvatsko Ministarstvo odbrane na svom sajtu u srijedu.

Prva vježba “Immediate Response 19”, kojom Hrvatska vojska obilježava 10. godišnjicu članstva Hrvatske u NATO, počela je danas i trajaće do 6. juna na teritoriji Hrvatske i na području Slovenije i Mađarske.

U vježbi će učestvovati 1.600 pripadnika oružanih snaga Hrvatske, Slovenije, Mađarske, BiH, Albanije, Crne Gore, tzv. Kosova, SAD, Poljske, Francuske, Velike Britanije, Litvanije, Sjeverne Makedonije, Italije i Njemačke.

Težišni cilj vježbe je uvježbavanje vojne mobilnosti, odnosno mobilnosti multinacionalnih snaga. Hrvatska, Slovenija i Mađarska učestvuju kao suorganizatori i domaćini vježbe, kaže se u saopštenju.

Sljedeća planirana vježba “Astral Knight 19” je vježba Američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi (USAFE), koja će biti održana od 3. do 6. juna, a potom “Swift Response 19”, koja će se odvijati na nekoliko lokacija u Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji tokom juna, navelo je hrvatsko ministarstvo.

U tim vježbama će učestvovati oko 750 pripadnika Hrvatske vojske i oko 4.500 pripadnika oružanih snaga saveznika i partnerskih zemalja, oko 60 vazduhoplova, više od 30 helikoptera i oko 800 vozila, saopštilo je Ministarstva odbrane Hrvatske.