Društvo

Na ovakvom prirodnom bogatstvu u svijetu bi ZARADILI MILIONE, a kod Srba ono - PROPADA

Neiskorišćena dragocjena voda otiče, a samo u Vojvodini ima 50 lokaliteta gdje je moguće geotermalne vode iskoristiti u ljekovite svrhe ili izgraditi banje. To pokazuje studija koju je uradio beogradski Rudarsko-geološki fakultet. Energetski gledano, kada bi Srbija iskoristila samo deset odsto geotermalnog potencijala, mogli bismo da zamijenimo jednu trećinu energije koju potrošimo na grijanje.

Na ovakvom prirodnom bogatstvu u svijetu bi ZARADILI MILIONE, a kod Srba ono - PROPADA
FOTO: PROFIMEDIA

Temperatura geotermalnih voda na području Vojvodine je od 25 do 80 stepeni. Korist od tog velikog prirodnog potencijala mogu imati građani, a idealan je za razvoj zdravstvenog turizma, piše “RTS“.

Cijeli koncept nije zamišljen tako da sada svuda otvaramo neke ogromne banje. Zapravo, svaka ljekovita pojava, koju je naš fakultet sa Medicinskim fakultetom determinisao može biti: ili javna česma ili javno kupatilo, velnes i spa ili sportsko-rekreativni centar ili na kraju krajeva specijalna bolnica – napominje Dejan Milenić, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta.

U koje projekte će ulagati odlučivaće lokalne zajednice na čijoj su teritoriji izvori. Rezultati istraživanja geotermalnih resursa dostupni su i investitorima.

– Na lokalnim samoupravama je da odrede model ulaganja, da li će to biti direktne investicije, koncesije ili privatno-javna partnerstva. Ovo je prvi korak, a drugi da to uputimo prema svjetskoj, a prevashodno domaćoj investicionoj javnosti – ukazuje Ivan Đoković, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Geotermalni izvori mogli bi da donesu i veliku energetsku uštedu zamjenjujući gas ili ugalj. Pojedinačne zgrade taj potencijal već koriste, a Bogatić će biti prva opština u Srbiji čija će toplana koristiti bogate mačvanske termalne izvore. Spremaju se projekti i za druge gradove.

– Pored toplotne, moram da napomen da smo počeli sa projektima za proizvodnju električne energije. I to je zapravo naredna faza. Dakle, jako je puno bivših ugašenih vulkana koji su i dalje vreli u podzemlju. Mogu davati temperature podzemnim vodama i preko 100 stepeni – dodaje profesor Milenić.

I projekat koji stručnjaci Rudarsko-geološkog fakulteta rade sa Francuzima biće završen do juna i pokazaće pet najperspektivnijih lokacija za korišćenja geotermalne energije za proizvodnju struje.