Biznis

"Na ovim prostorima se ne živi loše, ali može bolje" Višković sa "Jahorina ekonomskog foruma" poručio da Srpska ima NAJBOLJI PRIVREDNI AMBIJENT u regionu

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković izjavio je da Srpska trenutno ima najbolji privredni ambijent u regionu, što nije njegova ocjena, već kredibilnih izvora.

Radovan Višković
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Poručio je kako Srpska danas ima najniže zbirne poreske stope i cijenu električne energije, te veliko učešće lokalnih zajednica u kreiranju poslovnog ambijenta. On je na panel diskusiji u okviru “Jahorina ekonomskog foruma” napomenuo da Republika Srpska ima zakon koji izjednačava domaće i strane investitore.

Govoreći o inicijativi “Otvoreni Balkan”, rekao je da ona nije smetnja za druge inicijative i da se olako prelazi preko pitanja transportnih i troškova usluga, zbog čega se često dogodi da je neki proizvod skuplji u regionu nego na drugim mjestima.

Ako želimo da preživimo izazovna vremena, moramo biti brži – dodao je Višković. Naglasio je da je vrijeme novac i da je na ovim prostorima neophodna prohodnost 24 časa i da treba prestati sa praksom dupliranja izdavanja određenih potvrda.

-Ako je Republika Srpska izdala sertifikat za neku robu, ne vidim razlog da ne bude priznat bar u zemljama regiona s obzirom na to da nema jezičke barijere – naveo je Višković i dodao da nije normalno da još postoje carinske ili neke druge barijere, te da se od Zvornika do Malog Zvornika vozi 12 časova umjesto da se za jedan čas završi sve.

Pročitajte još

-Zarobljeni smo u raljama BiH i nije do nas. To je plan velikih da nas drže u zaroboljeništvu – rekao je Višković. Naveo da Republika Srpska danas ima najveći broj zaposlenih od svog nastanka, te da Vlada ulaže u realni sektor.

Rat u Ukrajini nas dobro košta i pitanje je koliko će nas koštati. Prije godinu dana smo imali inflaciju 16 odsto, a danas je 2,7 odsto. Međunarodni monetarni fond nas je kritkovao zato što povećavamo primanja raznim kategorijama, kao što su i boračke – rekao je predsjednik Vlade Srpske te da smatra da se na ovim prostorima ne živi loše, ali da može bolje.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu