Magazin

Na ovo utiču 3 faktora: Evo koliko često treba prati kosu i kako to raditi pravilno

Nekima se kosa zaprlja već sljedećeg dana, a pranje je, iz estetskih razloga, jednostavno neophodno. Koliko često perete kosu zavisi od nekoliko faktora.

kosa
FOTO: VRATA ZDRAVLJA/YOUTUBE SCREENSHOT

Tri faktora utiču na učestalost pranja kose.

Tip kože

Ako imate masnu kožu glave, treba je prati svakodnevno. Za normalnu ili suvu kožu, dva do tri puta nedjeljno. Tip kože je vrlo lako odrediti. Samo stavite salvetu na kožu glave i protrljajte je. Ako na salveti ostane trag, to znači da je koža masna. Ljudi sa suvim skalpom skloniji su peruti od drugih.

Pročitajte još

Tekstura kose

Ako vam je kosa gusta i jaka. Ili kovrdžavu kosu koju treba prati nekoliko puta nedjeljno. Masnoća sa kože glave praktično se ne širi preko njih, pa su stoga manje zagađeni. Ravnu ili tanku kosu treba češće prati.

Oblikovanje i održavanje

Kosa osušena fenom se ispravlja peglom za kosu ili uvija uvijačem. Ovo važi i za obojenu kosu. Oni su ozbiljno oslabljeni i oštećeni jer njihova struktura postaje poroznija i mogu izazvati više štete ako se često peru.

Dermatolozi savjetuju da operete kosu čim se zaprlja. Ako vam je kosa ujutro prljava, malo možete da uradite po tom pitanju, pa ćete najvjerovatnije morati da je operete. Pošto je odlazak na posao sa takvom frizurom neprihvatljiv.

Kako pravilno oprati kosu

Šampon treba nanositi samo na kožu glave; ona je ta koja treba temeljno čišćenje. Za svakodnevno šamponiranje bolje je izabrati proizvod za njegu bez silikona. Formira film na koži i može imati efekat poput masti.

Voda treba da bude topla ili hladna. Topla voda stimuliše rad lojnih žlijezda.

Balzam se, naprotiv, nanosi samo na samu kosu. Na koži djeluju kao film za začepljenje. Takođe, balzam će zaštititi kosu od uticaja raznih lakova i proizvoda za stilizovanje.

Možete koristiti piling jednom nedjeljno. Nanosi se na kožu glave i laganim masažnim pokretima čisti je od viška nečistoća, piše Magazin Novosti.

Ne trljajte kosu peškirom, to uništava njihovu strukturu, postaće tanke i lomljive. Bolje je da se pokvasite i odmah uklonite peškir sa glave.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije