Svijet

Na paketima droge pisala je samo jedna riječ: Kako je Budo Banana pokušao da zavara trag kokainu

Crnogorska policija u noći 24. avgusta izvela je opsežnu akciju u Baru, Podgorici i Zeti protiv organizovanog kriminala u cilju suzbijanja nelegalne trgovine narkoticima.

Na paketima droge pisala je samo jedna riječ: Kako je Budo Banana pokušao da zavara trag kokainu
FOTO: UPRAVA POLICIJE CG

Akcija je izvedena uz saradnju Uprave prihoda i Carine Crne Gore, i tada je među bananama zaplijenjena droga, kokain velike čistoće. Droga je bila spakovana u 1.400 paketa od po kilogram, a na njima je bila napisana samo jedna riječ COVID.

Naime, kontejner s bananama u kojem se nalazila tona i po kokaina, vredna oko stotinu miliona evra, u barsku luku pod zastavom Libije stigao je u gluvo doba noći brodom MSC Charlote, pišu Novosti.

Ovo manje plovilo, tzv. fider-brod, koji iz italijanske luke Đoja Tauto preuzima kontejnere pristigle s dalekih destinacija i razvozi ih Jadranskim i Egejskim morem, prethodno je bio usidren u slovenačkoj luci Kopar.

Budimir Krstović, zvani Buda Banana, u čijem magacinu je zaplijenjena droga, decenijama je u poslu uvoza južnog voća. Njegova firma “San Francisco”, koja je poslovala u Crnoj Gori, od 2019. godine je u stečaju. Navodno je povezan sa firmom “Fruit World”, koja je registrovana u Novoj Pazovi, a kao osnovna djelatnost navodi se trgovina voćem i povrćem. U Zeti se u subotu moglo čuti da je do maja 2015. vlasnik te firme bila Zorica Krstović, a zakonski zastupnik upravo Budimir Krstović, pišu Novosti.

Pročitajte još

– Biznis s uvozom voća on je razvio još tokom devedesetih godina, a 2001. godine njegov brat Dušan otet je ispred novosadskog hotela “Džet-set”, a kidnaperi su tražili otkup od 3,5 miliona tadašnjih njemačkih maraka. Otmičari su uhapšeni, a Dušan je oslobođen nakon što je četiri dana proveo vezan – podsjećaju upućeni u poslove Krstovića.

Inače, kako kažu u Zeti, Budimir i Marina Krstović su i državljani Srbije, gdje se, takođe njihove firme bave uvozom južnog voća.

U “biografiji” Krstovića zapisano je da je Budimirov bratanac Igor prošle godine u vatrenom okršaju ranjen u Zeti. Zbog teških povreda prebačen je u bolnicu u Hanoveru, gdje ga je čuvalo jako policijsko obezbjeđenje, da bi potom liječenje nastavio u Turskoj. Njegovo ranjavanje dovodilo se u vezu sa ratom “škaljaraca” i “kavčana”. Navodno je bio blizak ovim drugima, navode Novosti.

Luka Bar ključno mesto na Jadranu

Luka Bar decenijama slovi za jedno od ključnih mjesta na Jadranu za distribuciju kokaina. Prije ove zaplijene, posljednji pad većeg “tovara” zbio se 4. juna 2014. – 250 tona “koke”. Droga je tada stigla iz Brazila u džakovima kafe! Prije tri godine, takođe u kontejneru sa bananama pronađena su 32 pakovanja kokaina, baš kao i godinu dana kasnije.

U posljednje vrijeme crnogorska policija otkrila je nekoliko plantaža marihuane u Crnoj Gori, počev od Cetinja, Podgorice, Nikšića, Plužina… Na plantažama je bilo nekoliko hiljada stabljika i sve su oduzete vlasnicima protiv kojih su podnete krivične prijave zbog neovlašćene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga.

Za sutra zakazana konferencija za novinare

Portparol Uprave policije Crne Gore Lepa Medenica saopštila je da je zaplijenjeno tačno 1.400 kilograma kokaina i da je protiv Krstovića podnijeta krivična prijava zbog krivičnog djela “neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga”.

Za sutra je najavljeno i obraćanje medijima, a javnosti će se obratiti predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, potpredsjednik Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović. Konferenciji će takođe prisustvovati direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v. d. direktora Uprave prihoda i carina mr Aleksandar Damjanović.

Prihvati notifikacije