Društvo

Na poruku Hrvata stigao odgovor Srba “Ako budemo imali pameti, sjetićemo se da su nam misli u školskoj klupi bile iste i da smo se voljeli”

Ruska invazija na Ukrajinu je ušla u osmi dan i većini stanovnika u ostatku svijeta je postalo jasno da je "đavo odnio šalu" kada su u pitanju međunarodni odnosi, a garancije koje su državnici davali jedni drugima raspršile su se brže nego rakete ispaljene u pravcu Ukrajine.

Na poruku Hrvata stigao odgovor Srba “Ako budemo imali pameti, sjetićemo se da su nam misli u školskoj klupi bile iste i da smo se voljeli”
FOTO: WOJTEK JARGILO/EPA

Korisnici društvenih mreža iz regiona, zabrinutost da nekom od njihovih komšija ne bi slučajno palo na pamet da pokazuje silu, odmah su izrazili u komentarima na internetu i u moru zlobnih, osuđujućih, gotovo neljudskih poruka upućenih srpskom narodu, našla se jedna poruka podrške Hrvata.

Autor iz Hrvatske u njoj piše kako razumije i podržava stav Srbije kada je riječ o krizi u Ukrajini.

– Tako da želim da znate da i u ovim čudnim, neobičnim vremenima se sjetite da vam prosječni Hrvat, i prosječni stanovnik zemlje nije neprijatelj, samo budala jeste – poručio je on u svom postu na Reditu.

Pročitajte još

Budući da je njegovo mišljenje stiglo do velikog broja stanovnika ovih prostora, ubrzo su počele da se nižu i poruke sa druge strane i ono što se može pročitati u komentarima ispod teksta u najmanju ruku je iznenađujuće. Jedni su se obraćali političarima, drugi komentarisali aktuelnu situaciju, citirali su se stihovi pjesama, a poruke mira na trenutak su probudile davno prošlo i zaboravljeno bratstvo i jedinstvo.

“Budimo ljudi i budimo zajedno”

“Svaka čast, ovo je predivno!”, “Pozdrav svim dobrim ljudima. Hajde da navijamo za MIR. Samo da rata ne bude… Tako je pjevao Đole. A vidi ovo”, “Podržavam ove iskrene komentare! Čovječanstvo je jedno! A politika, religije i ekonomija ga dijele na parčiće otuda sukobi. Bogatstvo je zao duh. Ljubav je jedna i sve!”, “Slažem se, svi želimo mir.. Dosta nam je rata, treba da gledamo na budućnost naše djece. Mir u svijetu”, “Čuvajte bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svoga i rata neće biti”, bili su složni čitaoci.

– Pametno i tačno. Ako budemo imali pameti, sjetićemo se da su nam misli u školskoj klupi bile iste i da smo se voljeli i da nismo uviđali razlike!! Rat neće nasmijati nikoga! – napisao je neko.

Pročitajte još

– Rodio sam se i živio jedan dio života u bivšoj SRFJ, mogu reći da sam puno bolje živio tada. Podržavam sve ljude bilo koje vjere i nacije koji su protiv rata, prokleti rat ne može donijeti nikome dobro. Pozdrav za sve dobronamjerne ljude – poručuje čitalac koji se potpisao kao “Jugosloven”.

I ostali koji se dobro sjećaju prošlih vremena kada nisu ni slutili da će poruka podrške drugog Balkanca postati vijest, opisivali su svoja osjećanja, razmišljanja i nadanja kada su odnosi naroda bivše Jugoslavije u pitanju i neki od njih pozvali su druge da se obavežu da “neće dozvoliti da nas iko više zavadi”. Drugi su izrazili želju za postojanjem “Balkanskog saveza”, “kada već ne može Juga da se obnovi”, koji bi garantovao mir među našim “bratskim narodima”.

– Da nam se vrate vremena kada su “mješani” brakovi bili normalnost. Dovoljno – poželio je jedan čitalac.

Žal za vremenima u kojima je uvjerenje o državljanstvu bilo samo običan papir i nostalgija koju je podstakao autor posta, dokaz su da nije sve onako kako smo mislili dok stravične slike rata u Ukrajini nisu počele da stižu i ostaje nada da će zdravorazumsko razmišljanje, solidarnost, empatija, prijateljstvo i odsustvo mržnje, koja još nije uspjela da zatruje većinu stanovnika Balkana, spasiti svijet, piše Blic.

Prihvati notifikacije