Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NA SUĐENJU U MONAŠKOJ MANTIJI Dejanu Puzigaći 12 godina zatvora za ubistvo francuskog navijača

Hronika
Autor:

Foto: I. Čorbić/RAS Srbija

Viši sud u Beogradu osudio je u utorak Dejana Puzigaću na 12 godina zatvora za teško ubistvo u suizvršilaštvu francuskog navijača Brisa Tatona. Puzigaća je proglašen krivim za nasilničko ponašanje u planiranom i organizovanom napadu na navijačku grupu francuskog fudbalskog tima Tuluz.

U presudi je navedeno da je Puzigaća bio svjestan da čini nasilničko ponašanje. Sudski savjet smatra da je Puzigaća sinhronizovano i planski s drugim osuđenima organizovano postupao kako bi napali navijače Tuluza, prenosi Beta.

On je, kako je naveo sud, zajedno s drugim osuđenima u tom slučaju osuđen jer je pozvao i organizovao navijačku grupu da pronađu navijače Tuluza, pri čemu je Puzigaća pozvao grupu partizanovih navijača, poznatu kao Rebels, i dijelio baklje i palice.

U presudi je navedeno da su svi osuđeni zajedno tukli Tatona rukama, nogama, palicama, bakljama, palicama i drugim čvrstim predmetima.

Okružili su ga i pokušali bakljom da mu zapale lice, a pošto se okrenuo zapalili su mu kosu. Pritisnuli su ga na metalnu ogradu na Obilićevom vijencu i onda su ga dvojica ili trojica bacila sa stepenica visokih oko četiri metra, navedeno je u presudi.

Jedinstveni stav odbrane je da se teško ubistvo ne može počiniti s eventualnim umišljajem koji je u sada objavljenoj presudi ponovo dominantan u osuđujećem stavu sudskog vijeća.

Foto: RAS/RAS Srbija

Viši sud je izrekao, nakon što je po treći put ponovljeno suđenje, prvostepenu presudu Dejanu Puzigaći optuženom da je učestvovao u ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona u Beogradu 2009. godine.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je u decembru 2018. prvostepenu presudu Višeg suda kojom je Puzigaća u maju 2018. godine bio osuđen na 12 godina zatvora.

Puzigaća je šest godina bio u bjekstvu, zbog čega je u odsustvu osuđen na 32 godine zatvora, da bi potom Apelacioni sud tu presudu smanjio na 14 godina zatvora.
Ponavljanje suđenja Puzigaći odobreno je nakon njegovog hapšenjau Grčkoj 2016. godine i izručenja Srbiji.

Tokom skrivanja Puzigaća se zamonašio u ruskom manastiru na Tajlandu i uzeo monaško ime Sava, a na suđenjima se pojavljivao u monaškoj mantiji, a tako je bilo i danas prilikom izricanja presude.

Puzigaća, koji se tereti za krivično djelo teško ubistvo u suizvršilaštvu, nalazi se u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu od izručenja iz Grčke. Bris Taton (28) je prebijen 17. septembra 2009. na Obilićevom vijencu, u centru Beograda, uoči utakmice Partizana i francuskog Tuluza. Njega je pretukla grupa navijača, a preminuo je 12 dana kasnije od zadobijenih povreda.

Osim Puzigaće i Đorđa Prelića, koji je nedavno pravosnažno osuđen na 10 godina zatvora, svi ostali optuženi za umješanost u Tatonovo ubistvo pušteni su iz zatvora na uslovni otpust ili su izdržali zatvorske kazne.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO