Svijet

Na sve spremni: Filipini nude medicinare Njemačkoj i Britaniji u ZAMJENU ZA VAKCINE

Filipini će dozvoliti da se hiljade zdravstvenih radnika iz te zemlje zaposli u Velikoj Britaniji i Njemačkoj, ukoliko te dvije države pristanu da doniraju Filipinima vakcine protiv korona virusa, izjavila je danas direktorka kancelarije za međunarodne poslove u Ministarstvu rada Alis Visperas.

Na sve spremni: Filipini nude medicinare Njemačkoj i Britaniji u ZAMJENU ZA VAKCINE
FOTO: ZOLTAN BALOGH/EPA

Ministarstvo zdravlja Velike Britanije saopštilo je da nije zainteresovano za takav dogovor i da je prioritet korišćenje vakcina u zemlji, ali je poručilo da će u budućnosti dijeliti višak vakcina na međunarodnom nivou, prenosi Rojters.

Filipini, jedna od azijskih zemalja koje imaju najveći broj slučajeva korona virusa, ublažili su mjere zabrane o zapošljavanju zdravstvenih radnika u inostranstvu, ali i dalje ograničavanju broj zdravstvenih stručnjaka koji mogu da napuste zemlju na 5.000 godišnje.

Pročitajte još

Visperas kaže da su Filipini spremni da uklone ograničenja u zamjenu za vakcine iz Velike Britanije i Njemačke, koje bi se koristile za vakcinisanje radnika koji idu u inostranstvo i stotina hiljada Filipinaca koji ulaze u tu zemlju.