Svijet

"Na tabli u Jasenovcu više NEMA RIJEČI HOLOKAUST" Hrvatski istoričar Ivo Goldštajn smatra da je došlo novo vrijeme s još manje sjećanja na strahote

Sjećanja na strahote Holokausta danas ima sve manje, a termin Holokaust u Jasenovcu je zamijenjen terminom "masovni zločin", kaže hrvatski istoričar Ivo Goldštajn i ističe da se smatralo da je pod ratove crta podvučena i da je revizionizam otišao u istoriju. '

Jasenovac
FOTO: ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ/RINGIER

Došlo je novo vrijeme s još manje sjećanja. Godine 2001., nakon što smo podvukli crtu pod ratove i režim iz 90-ih, smatrali smo da je revizionizam otišao u istoriju. Mislili smo da stvari idu ka svom smirenju i da će se Holokaust moći u Zagrebu etablirati kao činjenica – rekao je Goldštajn sinoć na promociji drugog izdana knjige “Holokaust u Zagrebu”.

Pročitajte još

To je ujedno bio i odgovor Goldštajna na pitanje zašto se nakon gotovo četvrt vijeka od izlaska prvog odlučio na drugo izdanje knjige, čiji su autori njegov otac Slavko i on.

– Kad je knjiga prvi put izašla, bilo je puno pohvala, ali i negiranja, ružnih i neumjesnih komentara, priča da se Holokaust nije događao u Zagrebu nego negdje drugde – kazao je Goldštajn.

Ističe da nije vjerovao da će u budućnosti termin “Holokaust” biti zamijenjen nekim drugim, ali je do toga ipak došlo.

– Međutim, od prošle godine u Jasenovcu, na tabli koju je neko instalirao za vrijeme (hrvatskog) predsedavanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust, nema više termina ‘Holokaust’ za Jevreje nego samo ‘masovni zločin’ – naveo je Goldštajn i dodao da je to zapravo eufemizam koji je apsolutno neprihvatljiv, prenijela je Hina.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu