Biznis

Na tržištu sve veći rast POLOVNE GARDEROBE: Prema procjenama do 2028. godine će vrijediti 350 milijardi dolara

Nekoliko je podataka koji pokazuju da se u cijelom svijetu značajno povećava prodaja sekend-hend (polovne) garderobe.

Na tržištu sve veći rast POLOVNE GARDEROBE: Prema procjenama do 2028. godine će vrijediti 350 milijardi dolara
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Riječ je o podacima američke trgovine polovne garderobe ThridAp i britanske analitičke kompanije GlobalData. Naime, prema tim podacima, 10 odsto od ukupne globalne prodaje garderobe do 2028. godine će se odnositi na polovnu garderobu. Osim toga, procjena je da će globalno tržište polovne garderobe do 2028. vrijediti čak 350 milijardi dolara.

Ovo tržište je samo prošle godine imalo rast od 18 odsto, što je 15 puta brži rast od cjelokupnog tržišta garderobe. To znači da su polovina od ukupnog broja kupaca odjeće bili oni koji su kupili polovnu odjeću. Širom svijeta postoje 163 brendirane trgovine u kojima je moguće kupiti ili prodati polovnu odjeću. U porastu je i internetska prodaja polovne odjeće, pa je procjena da će se ona do 2028. uduplati na 40 milijardi dolara.

Nekoliko je razloga zašto raste tržište polovne garderobe. Među njima su visoka inflacija, zaštita okoliša i posjedovanje unikatnih odjevnih komada.

Pročitajte još

Prema izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), tekstilni sektor je treći najveći industrijski zagađivač na svijetu. Ispred njega su prehrambeni i građevinski sektor. Tekstila industrija je odgovorna za emisiju 8 odsto od ukupne količine ugljenika, kao i za 20 odsto od ukupne potrošnje vode.

Primjera radi, u Sjedinjenim Američkim Država se reciklira samo 14 odsto polovnog tekstila. Ostatak se spaljuje ili se samo jednostavno baci. Inovatori rade na tome kako smanjiti emisiju štetnih plinova iz tekstilne industrije, prenosi Klix.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu