Svijet

NA UDARU ZBOG OPTUŽBI ZA SILOVANJE MALOLJETNICA Polanski nakon premijere morao da BJEŽI (VIDEO)

Jedan od najpoznatijih svjetskih filmskih režisera Roman Polanski morao je da pobjegne nakon pariske premijere svog filma “Optužujem”, jer su ga demonstranti čekali pred salom zbog novih optužbi za silovanja, mahom maloljetnica.

NA UDARU ZBOG OPTUŽBI ZA SILOVANJE MALOLJETNICA Polanski nakon premijere morao da BJEŽI (VIDEO)
FOTO: EPA STACH LESZCZYNSKI

Polanski već decenijama ne ide u SAD koje traže njegovo izručenje zbog navodnog silovanja 13-godišnjakinje. On je tada priznao da je bio sa tom djevojčicom i da joj je prethodno dao tabletu, ali tvrdi da je sve bilo na dobrovoljnoj bazi. Noć pred presudu Polanski je iz SAD pobjegao u Evropu.

Roman Polanski doživio je veliku traumu kada mu je sedamdesetih godina prošlog vijeka ubijena trudna supruga Šeron Tejt u napadu članova sekte koje je predvodio Čarls Menson. Oskarovac Polanski snima filmove i osvaja nagrade, ali sve više žena tvrdi da ih je omamljivao i silovao.

Nedavno ga je glumica i fotograf Valentina Monie u novinama Parižanin optužila da ju je silovao kada je imala 18 godina, javljaju agencije. To je druga optužba za silovanje protiv Polanskog u jednoj sedmici. Prije nekoliko dana glumica Adela Henel navela je da ju je Polanski zlostavljao kad je imala 12 godina.

 

Osim njih, u posljednjih desetak godina sa istim optužbama istupile su mnoge žene. Švajcarska policija uhapsila je Polanskog 2009. godine, ali je odlučeno da nema osnove za izručenje SAD.

Dok je bio i zatvoru mnoge holivudske zvijezde podržale su ga i tražile puštanje na alobodu među njima su bili Vudi Alen i Harvi Vajnštajn, koji je kasnije i sam optužen za brojna zlostavljanja.

U odbranu Polanskog stao je i Kventin Tarantino, još jedna holivudska ikona, koji je rekao da “nije isto silovanje i seks sa maloljetnicom”. Polanski je prošle godine izbačen iz Američke filmske akademije, ali nije prestao da snima filmove, a u tome ga podržava francuska filmska industrija.

Najpoznatija ostvarenja Romana Polanskog su: “Rozmarina beba”, “Bal vampire”, “Stanar”, “Pijanista”, “Tesa”, “Gorki mjesec”…

Prihvati notifikacije