Digitalna Srpska

Na ulicama Seula kamere će PREDVIĐATI ZLOČINE

Do sredine sljedeće godine u nekim kvartovima Seula postaviće se 3.000 kamera koje bi, zahvaljujući vještačkoj inteligenciji, mogle predvidjeti mogućnost počinjenja krivičnih djela.

Na ulicama Seula kamere će PREDVIĐATI ZLOČINE
FOTO: YONHAP/EPA

Scenario je to koji podsjeća na film “Minority Report” s Tomom Kruzom, u kojem je policija sprečavala zločine prije nego što se dogode.

Tehnologija koja će se koristiti u Južnoj Koreji ipak nije tako napredna i atraktivna kao u filmu, a vještačka inteligencija će na temelju više različitih faktora izračunati kolika je vjerovatnoća da se na određenom mjestu počine zločini. Tako će u obzir uzeti lokaciju i vrijeme te određene obrasce ponašanja prolaznika. Naprimjer, kamere bi trebale prepoznati da li je kretanje osobe sumnjivo (tj. hoda li normalno ili pokušava nekoga uhvatiti), kako su osobe obučene (ako nose maske preko lica, to je već znak za uzbunu), kakve predmete nose i slično.

Ako neko nosi palicu ili nešto nalik na oružje jasno je da postoji veća mogućnost da bi takva osoba mogla napraviti krivično djelo. Na temelju svih tih informacija softver će izračunati vjerovatnoću počinjenja krivičnog djela, a ako ta brojka prijeđe određenu granicu, sistem će obavijestiti policiju, koja će na lice mjesta poslati patrolu. Kako bi softver, koji će analizirati snimke, bio što precizniji, analiziraće se sudski dokumenti i fotografije s mjesta zločina za oko 20.000 slučajeva.

Naravno, pitanje je koliko se ipak može vjerovati softveru i hoće li to dovesti do neugodnih situacija za obične ljude koje algoritam iz nekog razloga označi sumnjivima. Softver je još u razvoju te bi konačna verzija trebala biti gotova tek za dvije godine, a s vremenom bi se i broj kamera koje ga koriste trebao proširiti i izvan kvartova u kojima će se prvo postaviti, ali možda i na druge gradove Južne Koreje, piše ZDnet.