Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“NAČELNIK NE MOŽE RASPUSTITI SKUPŠTINU” Odgovor Miličeviću iz Vlade Srpske

Politika
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Načelnik opštine nije ovlašten da pokreće proceduru za raspuštanje Skupštine jedinice lokalne samouprave – saopštili su danas iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, reagujući na inicijativu načelnika opštine Teslić, Milana Miličević za raspuštanje Skupštine opštine u tom gradu.

Pozivajući se na Izborni zakon Republike Srpske, iz ovog ministarstva saopštavaju, da Skupština opštine usvaja izvještaj Komisije o sprovedenom postupku za opoziv načelnika opštine i dostavlja ga Republičkoj izbornoj komisiji.

– Republička izborna komisija provjerava zakonitost odluke skupštine o usvajanju izvještaja Komisije o sprovedenom postupku za opoziv načelnika, kao i cjelokupnog  postupka za opoziv. Kada je u pitanju  opština Teslić, Skupština opštine, nije usvojila izvještaj o sprovednom postupku opoziva načelnika opštine Teslić – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da, pored toga, Ministarstvu uprave i lokalne samouprave, nije dostavljeno mišljenje Republičke izborne komisije o ocjeni zakonitosti sprovedenog postupka opoziva načelnika opštine Teslić.

– Dakle, resorno ministarstvo nije dužno pribavljati potrebnu dokumentaciju s tim u vezi, već je podnosilac inicijative obavezan da to uradi po zakonu. Kada ministarstvo bude imalo kompletnu dokumentaciju, predmetnu inicijativu će uputiti Vladi Republike Srpske u dalju proceduru – navodi se u saopštenju.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO