Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Načelnik Novog Grada: Hrvatski radiokativni otpad je ISPIT DRŽAVNOSTI za BiH

Regioni
Autor:

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Opština Novi Grad traži od državnih instutucija BiH da formira pravni tim koji će se baviti namjerom Hrvatske da na Trgovskoj gori odlaže nuklearni otpad.

Načelnik Novog Grada, Miroslav Drljača za Srpskainfo kaže da je formiranje tima stručnjaka iz oblasti prava neophodno jer će slučaj Trgovske gore najvjerovatnije završiti pred sudom i međunarodnom arbitražom.

Ovo pitanje bilo je i tačka sjednice Foruma za bezbjednost opštine Novi Grad, a zaključci su osnov za pripremu posebne sjednice Skupštine opštine Novi Grad.

– Tražimo od institucija BiH da zaštiti naše stanovništvo. Imaćemo sjednicu Skupštine opštine Novog Grad u prvoj sedmici aprila na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti namjera Hrvatske da u kasarni Čerkezovac odlaže nuklearni otpad – izjavio je Drljača.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Dodaje da će na ovu posebnu sjednicu biti pozvani svi gradonačelnici i načelnici lokalnih zajednica koje su u blizini rijeke Une u BiH i Hrvatskoj, predstvanici ministarstva i državnih institucija, kao i brojnih nevladinih organizacija.

Drljača ističe da su građani Novog Grada prepušteni sami sebi u ovoj borbi od životnog značaja.

– Još nije ni Savjet ministara formiran, bore se za fotelje u državnim institucijama i druge političke teme su im važnije, a pitanje odlaganja otpada na granici sa BiH bi trebalo da im bude na prvom mjestu. Trgovska gora je ispit za BiH na kojem pokazuje da li je država ili nije – ističe Drljača.

Navodi da mladi napuštaju ovaj dio Srpske i odlaze u inostranstvo zbog zaposlenja.

– Ako ovdje bude i odlagalište nuklearnog otpada, bojim se da će ovo područje biti totalno prazno – zaključuje on.

Izvor

Hrvatska namjerava da radioaktivni otpad odlaže u kasarni Čerkezovac na Trgovskoj gori, koja se nalazi u opštini Dvor. Ovo mjesto je od Novog Grada udaljeno oko dva kilometra i nalazi se u blizini izvora vodom kojom se snabdijeva stanovništvo.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić izjavila je da je Ministarstvo pripremilo rješenje o proglašenju prethodne zaštite Parka prirode “Una” te očekuje da ga proglasi Vlada RS. Podsjetila je da su proizvodi koji dolaze iz blizine radiokativnog odlagališta u EU niže rangirani, te da je ugroženo oko 240.000 stanovnika u RS i FBiH, od čega direktno 40.000 stanovnika Novog Grada.

– To je problem koji mi konstantno naglašavamo, a riječ je o području koje se bazira na razvoju poljoprivrede, pčelarstva, ali i očuvanju ekologije i razvoja turizma – izjavila je Golićeva.

Migranti i bezbjednost

Na sjednici Foruma za bezbjednost opštine Novi Grad govoreno je i o migrantima i bezbednosti. Komandir PS Novi Grad, Dragan Trivanović rekao je da je dobro stanje bezbjednosti, smanjen broj krivičnih djela, a povećan procenat njihove rasvjetljenosti.

– Tokom ove godine u Novom Gradu imali smo 55 migranata od kojih 24 nisu imali potrebne dokumente – kazao je Trivanović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO