Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NACIONALNI BALANS IZGOVOR ZA FUNKCIJU Agent BiH pred Sudom u Strazburu dobio još jednog zamjenika

Politika
Autor:

Foto: Profimedia

Agent BiH pred Evropski sudom za ljudska prava u Strazburu će, umjesto jednog, imati dva zamjenika, odlučio je Savjet ministara BiH.

Na čelu će se primjenjivati princip rotacije u trajanju od po 20 mjeseci, a ko će biti prvi šef Kancelarije biće odlučeno naknadno.

– Agenta imenuje Savjet ministara na vremenski period od pet godina i mogu biti ponovo imenovani. Najduži period na koji jedna osoba može biti imenovana na poziciji agenta je deset godina. Za agenta mogu biti imenovane osobe koje imaju završen pravni fakultet i položen pravosudni ispit, iskustvo u predstavljanju pred sudovima u BiH ili drugim pravosudnim organima u trajanju od najmanje pet godina, iskustvo u zaštiti ljudskih prava i sloboda, te aktivno znanje engleskog i/ili francuskog jezika – navodi se u odluci Savjeta ministara BiH.

Zamjenik nadležnog ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović kaže za Srpskainfo da je razloga za uvođenje trećeg agenta taj da se ispoštuje nacionalni balans – Srbin, Hrvat, Bošnjak.

Foto: TVBN

Predrag Jović

Podsjećanja radi, Kancelarija agenta je počela s radom prvog jula 2006. što znači da 12 i po godina nacionalna pripadnost agenata nije bila sporna, ali sada odjednom jeste.

– Mislim da je to osnovni razlog i to je trebalo davno uraditi, kao i u svim ostalim institucijama u kojima postoji nacinalni balans. I agent i njegovi zamjenici rade isti posao, ali su uvedena dva zamjenika zbog tog balansa jer je uvijek postojao taj problem. Ta agencija ima veliki značaj za BiH – kaže Jović.

Na pitanje da li više agenta znači i veće troškove, Jović kaže da su „to ljudi koji već rade u Kancelariji“.

– Teško da neko sa strane može da dođe da radi jer mora da ispuni kriterijume potrebne da bi neko bio agent, od poznavanja jezika do pravila, procedura i standarda – kaže Jović.

Istovremeno, za v.d. agenta, do okonačanja konkursne procedure, imenovane su Monika Mijić, kao šefica Kancelarije, te Belma Skalonjić i Vanja Bjelica Prutina kao agenti. Mijovićeva je ranije bila dugogodišnji agent BiH, nakon što joj je istekao mandat naslijedila ju je Belmu Skalonjić, a njena zamjenica je bila Sandra Malešić.

Foto: Facebook/Belma Skalonjić

Belma Skalonjić

Međutim, njihova imenovanja su poništena jer je naknadno utvrđeno da je to učinjeno mimo zakona. Vanja Bjelica Prutina je radila kao savjetnica u Ministarstvu spoljne tregovine i ekonomskih odnosa BiH kod ministra Mirka Šarovića.

Stevandić: Ukinuti agente

Šef kluba poslanika Srpski klub u Predstavničkom domu BiH Nenad Stevandić smatra da uvođenje trećeg agenta predstavlja izmišljanje radnog mjesta.

– To pokazuje da je jedini cilj da se na taj način troše resursi. Mislim da i dosadašnja dva radna mjesta agenta treba ukinuti, a dati nekom pravnom odsjeku ili službi u Predsedništvu ili Savjetu ministara BiH da radi taj posao. To je jedino logično – kaže Stevandić za Srpskainfo.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO