Hronika

NAD NJENOM SUDBINOM I KAMEN BI PLAKAO Žena koja je slučajno UBILA OCA doživjela još DVIJE TRAGEDIJE

V. Đ. (41), koja je u ponedjeljak slučajno pregazila kolima svog oca Zdravka Rakića (68) dok je izlazio iz šahta na ulici, proživljava najteže trenutke u životu jer je ovo treća tragedija koja je ovu porodicu zadesila za kratko vrijeme.

NAD NJENOM SUDBINOM I KAMEN BI PLAKAO Žena koja je slučajno UBILA OCA doživjela još DVIJE TRAGEDIJE
FOTO: PRIVATNA ARHIVA/RAS SRBIJA

Prije nego što je u ponedeljak slučajno usmrtila oca, prije nešto više od mjesec dana ostala je bez strica Boška, brata blizanca svog oca, a prije toga izgubila je i šestogodišnju kćerku koja je preminula od karcinoma.

Mještani Sevojna kažu da je u pitanju poštena porodica nad koju se “nadvio crni oblak”.

Kao da se neki crni oblak nadvio nad ovu poštenu porodicu. Koga god biste pitali za Zdravka ili njegovog brata Boška, isto bi vam rekli: kome su mogli, pomogli su, nikome zlo učinili nisu, a nesreće ih prate. Porodica kakve u našem kraju nema, a Vesnina je sudbina nevjerovatna. Zaredale su se nesreće, a nad njenom sudbinom bi i kamen zaplakao – pričaju mještani Sevojna za Kurir.

Zdravko Rakić sahranjen je juče, tačno 40 dana otkako je preminuo njegov brat blizanac.

– Zdravko i Boško su imali još petoro braće i sestara, doselili su se ovdje iz Bosne. Toliko su se svi zajedno držali da se to prenijelo i na njihovu djecu, koja su takođe bila bliska. Milina ih je bilo gledati kako su na svakom slavlju zajedno, gotovo da su im svi zavidjeli – kažu komšije.

Prema njihovim riječima, Vesna je bila jedinica.

– Mnogo su se voljeli. Nakon njene udaje ostala je u očevoj kući, sa suprugom i djetetom živi i sada na spratu, dok je Zdravko ostao u prizemlju kuće. Ne možemo ni da zamislimo kako joj je, sve vrijeme smo uz nju, drži se kako može. Porodica se još uvijek nije oporavila od smrti V. kćerkice, a onda je umro i Zdravkov brat, a njen stric. I to ih je slomilo, patili su – dodali su naši sagovornici.

Kćerka nije kriva za tragediju

Kako kažu, svi su svjesni da Vesna nije kriva za tragediju, ali ona jednostavno ne može da se pomiri sa tim.

– Zdravko je poginuo dok je izlazio iz šahta, a u tom momentu je V. Đ. skretala kolima u ulicu. Zbog ugla pod kojim se nalazi krivina iz koje je skretala, nije mogla da vidi oca i pokosila ga je. Sumnja se da je on dok se nalazio u šahti, čuo da se približavaju kola, ali je pogrešno procijenio da su daleko. Vjerovatno je htio da se izvuče iz šahte, jer je znao da ga onaj ko skreće neće vidjeti i da će ga udariti. Međutim, Vesna je bila iza ćoška i on nije stigao na vrijeme da se skloni – rekle su komšije.

Nastradali Rakić sahranjen je juče u 13 časova u Sevojnu, u kome je proveo posljednjih nekoliko decenija.

– Sahrani su prisustvovali najbliži rođaci, kao i prijatelji i mještani. Svima je mnogo teško, ne mogu da povjeruju da Zdravka više nema. Otišao je kod svog brata i unuke – kaže izvor.

Kako je došlo do tragedije?

Kobnog dana oko devet ujutro, dok se porodica Rakić pripemala da u 13 sati izađe na groblje Vlaovac, Zdravko je ušao u vodovodni šaht, udaljen desetak metara od njegove kuće, kako je rekao, da očita vodomer. Šaht u koji se zavukao nalazi se na samoj krivini uzane i slabo prometne Sokolske ulice i njenog slijepog, 20-ak metara dugog kraka u kome žive Rakići.

Pročitajte još

U trenucima dok je Zdravko izlazio iz šahta niz ulicu je “golfom”, prošla njegova 41-godišnja kćerka V .Đ. i u nepreglednoj krivini, bukvalno pod uglom od 90 stepeni, nadesno skenula ka kući u kojoj i ona živi. Nije primijetila oca koji se izvlačio iz šahta i pokosila ga je vozilom.

V. Đ. je tada shvatila šta se dogodilo, odmah je istrčala iz “golfa” i pozvala hitnu pomoć. Zdravko je nedugo zatim sanitetom iz Sevojna prebačen u Opštu bolnicu gdje je počela borba za njegov život. U popodnevnim satima, uprkos svim naporima ljekara da ga spasu, pogledao je teškim povredama koje je zadobio po cijelom tijelu.

-V. Đ. je u šoku, kako i poslije svega i ne bi bila. Ni promil šanse ne postoji da je vozila brzo jer u ovoj kratkoj ulici, koja se na raskrnici gdje je došlo do tragedije račva na dva slijepa kraka, brizna i ne može da se razvije. Htjeli ili ne vozači ovom ulicom prosto moraju da mile. Drugo, da je kćerka iole jače nagazila na gas ne bi uopšte ni mogla skrenuti pod pravim uglom – ispričao je jedan od komšija.

Kako dodaje, na samoj krivini ovaj šaht je djelimično sa ulice zaklonjen živom ogradom iz susjednog dvorišta.

– Zdravko se iz šahta pojavio izgleda baš u trenucima kada je V. Đ. ušla u krivinu i nije imala vremena da ga primijeti i reaguje. Nevjerovatno je da je on sebi dozvolio takvu neopreznost, ali izgleda da to tako biva kad sudbina režira tragediju – ispričao je jedan od komšija.

“Bio je pošten i vrijedan čovjek”

O Zdravku poznanici pričaju sve najbolje. Poslije saznanja šta se odigralo i da je on povrijeđen, naselje u kome živi, uprkos lošim prognozama, očekivalo je da iz užičke bolnice stignu optimistične informacije. Nije tako bilo, umjesto njih u ponedeljak uveče stigle su tužne vijesti.

– I on i pokojni mu brat Boško su bili dobri, pošteni i vrijedni ljudi, bili su svestrani majstori. Eto, odoše blizanci jedan za drugim u grob. Zdravko je skoro cijeli radni vijek proveo na građevini, bezbroj krovova je napravio i onda dočekao da strada pred svojom kućom, pod točkovima vozila kojim je upravljala njegova kćerka. Nije mogao dokon, gotovo uvijek je, iako u penzionerskim danima, bio na nogama. Ta njegova potreba da stalno nešto radi odvela ga je u taj prokleti šaht – kaže Sevojničanin koji je poznavao Zdravka Rakića.

Prema nezvaničnim saznanjima Blica uviđajem koji je obavljen na licu mjesta uvrđeno je da za nesreću nije kriva V. Đ. i da za sada ne postoji osnov za pokretanje krivične odgovornosti protiv nje.