Svijet

NADAJU SE DA NEĆE AKTIVIRATI CENTAR U zagrebačkoj Areni postavljaju krevete za oboljele od korone

U zagrebačkoj Areni počele su pripreme za prijem bolesnika sa kovidom-19, gdje će prvo biti postavljeno oko 400 ležajeva, a po potrebi kapaciteti smještaja će se povećavati.

NADAJU SE DA NEĆE AKTIVIRATI CENTAR U zagrebačkoj Areni postavljaju krevete za oboljele od korone
FOTO: ANTONIO BAT/EPA

Arena će biti tercijarni centar za zbrinjavanje oboljelih od virusa korona s blažom do početnom srednje teškom kliničkom slikom, najavio je hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

U Arenu će se preusmjeravati ljekari i medicinske sestre iz drugih zdravstvenih ustanova, a moguće je ukupno postaviti više od 1000 kreveta.

Doktor Davor Vagić iz KBC Sestre Milosrdnice rekao je novinarima da je mobilizacija Arene “priča cijelog zdravstvenog sistema”.

FOTO: ANTONIO BAT/EPA
FOTO: ANTONIO BAT/EPA

– Zdravstvenih radnika nema, velik dio je u samoizolaciji, a dio je i bolestan. Oni koji nam za sada mogu najviše pomoći su građani odgovornim ponašanjem – rekao je on, izrazivši nadu da aktivacija Arene neće biti potrebna.

Planirano je da u Areni budu pacijenti s blagom do srednje teškom kliničkom slikom, odnosno pacijenti koji ne trebaju uznapredovalu terapiju.

Pročitajte još

– S druge strane – istakao je Vagić – u Areni moraju imati sve mogućnosti da te pacijente po potrebi hospitalizuju u bolnici.

U Areni će biti uspostavljena ljekarska i sestrinska njega, a njihovi brojevi ovisiće o broju pacijenata, zavisi od potrebe.

– Ne možemo reći koliko nam ukupno treba. Iskreno se nadam da ova lokacija neće biti u potpunosti upotrebljena – rekao je Vagić, piše Index.

Prihvati notifikacije