Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

Nafta jeftinija, manji strah od suzbijanja iranskih isporuka

Biznis
Autor:

Foto: Oyvind Hagen/EPA

Cijena američke “lake” nafte (WTI) danas se kretala oko 71 dolara za barel jer su rastuće zalihe i znaci usporavanja rasta tražnje ublažili zabrinutost od smanjenja iranskih isporuka zbog najavljenih sankcija SAD.

Cijena naftnih fjučersa je pala u Njujorku za čak 0,7 odsto, izvještava agencija “Blumberg”.

Američka “laka” nafta WTI za isporuku u junu pojeftinila je za 46 centi na 70,85 dolara za barel na današnjem trgovanju na robnoj berzi Njujorku, dok se u Londonu trgovala po cijeni od 71,25 dolara za barel. Ukupan obim trgovanja bio je oko 13 procenata iznad 100-dnevnog prosjeka.

Sjevernomorska nafta “brent” za julske isporuke oslabila je za 33 centa na 78,10 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa, poslije jučerašnjeg skoka od 20 centi.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) srezala je danas procjenu rasta globalne tražnje nafte za 2018. godinu, pošto su cijene “crnog zlata” na trogodišnjem maksimumu, što je prigušilo potrošnju.

Cijene nafte su se ovog mjeseca oporavile nakon što je američki predsjednik Donald Tramp povukao SAD iz nuklearnog sporazuma sa Teheranom i najavio obnavljanje sankcija Iranu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO