Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NAFTNI DISTRIBUTERI TVRDE DA IMAJU MALE MARŽE Gorivo preskupo, a samo je jedan način da POJEFTINI

Društvo
Autor:

Foto: Shutterstock

Prostora za pojeftinjenje goriva u Bosni i Hercegovini ima, i to tako što bi država smanjila akcize.

Ovo za Srpskainfo tvrdi izvor iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH koji je bavi ovom problematikom.

– Kada su povećane akcize na naftne derivate, maloprodajna cijena goriva je bila oko 1,60 KM, a sada je 2,31 KM. Na to se plaća porez na dodatu vrijednost, a velika je razlika u prihodima od PDV na ove dvije navedene cijene. Mislim da je upravo to opravdan razlog za smanjenje akcize – kaže naš izvor.

Međutim, i kada bi, kako kaže, Upravni odbor za indirektno oporezivanje predložio smanjenje akciza i kada bi zakon otišao u parlamentarnu proceduru, problem je što ne postoji skupštinska većina u parlamentu BiH.

– Ne vjerujem da će ijedan zakon biti usvojen prije oktobarskih izbora – navodi naš izvor.

Napominje da je argument predstavnika međunarodnih organizacija u BiH, a prije svega Međunarodnog monetarnog fonda, za povećanje akciza bio taj da su cijene goriva u BiH najniže u regionu.

Podsjećamo, nakon što je iz petog pokušaja u parlamentarnoj proceduri usvojen set zakona o akcizama na nivou Bosne i Hercegovine, od 1. februara na benzinskim pumpama je koštalo u prosjeku 2,09 KM jer je povećana akciza za 0,18 KM sa porezom na dodatu vrijednost. Nakon toga je gorivo poskupilo tri puta zbog poskupljenja na svjetskom tržištu i trenutno je litra 2,31 KM. Od te cijene država ubere gotovo polovinu po osnovu dažbina koje su uveli.

Ne odriču se zarade

Naftni distributeri u Bosni i Hercegovini sa kojima smo razgovarali tvrde da ne postoji nikakva mogućnost da se odreknu dijela zarade.

– Naša marža je minimalna i manja je od brojnih djelatnosti – tvrde distributeri, ali ne otkrivaju kolika im je zarada po litri prodatog goriva.

Napominju i da ne žele da komentarišu proteste vozača u BiH zbog cijena goriva, dodajući da svako ima pravo da iskaže svoj stav.

Sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori Republike Srpske Zoran Berak kaže da država nema mehanizme kontrole cijene goriva na benzinskim pumpama jer nema sopstvene zalihe na osnovu kojih bi bila u mogućnosti da utiče na cijene.

– Jedino može da smanji visinu akciza i taksi za puteve i autoputeve, koji sada iznose više od jedne konvertibilne marke po litru – poručuje Berak.

Blokade

Vozači širom Bosne i Hercegovine od nedjelje blokiraju saobraćaj na sat vremena, od 17 do 18 časova, zbog skupog goriva. Pokretač ove akcije, Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske, tvrdi da je realna cijena goriva u BiH 1,50 KM.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Zaista ima prostora za rješenje i da se nađe modus da pojeftini gorivo, jer je na osnovu standarda cijena goriva kod nas previsoka. Ako država želi da pomogne privrednicima BiH i građanima, mora se odreći jednog dijela kolača od cijene goriva – ističe Grbić.

Dodao je da će, ako gorivo ne pojeftini, protesti biti nastavljeni i naredne sedmice, i to u jutarnjim časovima, od sedam do osam časova.

Zamrznuti milioni

Akcize na naftne derivate su povećane pod izgovorom da nam taj novac treba za gradnju puteva i autoputeva. Mađutim, taj novac se ne koristi već gotovo 5 mjeseci i vozači su na račun trenutno prikupili više od 150 miliona konvertibilnih maraka.

Razlog zbog čega novac ne može biti raspoređen nadležnim preduzećima je u tome što se političari ne mogu dogovoriti koliko kome novca pripada.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO