Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NAGRADE “KUSTENDROF KLASIK” Zlatna matrjoška otišla u Moskvu i Istočno Sarajevo

Kultura
Autor:

Foto: Srna

Zlatna matrjoška na Festivalu ruske klasične muzike “Kustendorf klasik” u konkurenciji od 13 do 17 godina pripala je Valeriju Makarovu iz Moskve, a u kategoriji od 18 do 25 godina Mihajlu Živojinoviću iz Istočnog Sarajeva.

Srebrna matrjoška u mlađoj kategoriji otišla je u ruke Aleksandru Tjanu iz Sankt Peterburga, a u starijoj kategoriji Anastasiji Mihnovec iz Minska.

Bronzana matrjoška u mlađoj kategoriji pripala je Miroslavu Bataljonoku iz Minska, a u starijoj grupi Ani Savkinoj iz Moskve.

Najbolje je izabrao žiri u čijem su sastavu bili direktor Državne muzičke akademije iz Bjelorusije Jekaterina Dulova, kompozitor Anja Đorđević i pijanista Aleksandar Madžar.

Osnivač festivala Emir Kusturica rekao je da je više nego srećan što iz godine u godinu dolaze pravi rezultati i zato što se razmjenjuju iskustva onih koji su dotakli nebo i uspjeli svoju umjetnost da unaprijede u mjeri u kojoj je to neophodno da bi postigli komunikaciju u cijelom svijetu.

– Nadam se da će sljedeći festival biti samo nastavak ove priče i da ćemo boljom organizacijom i većim brojem učesnika nastaviti započetu tradiciju – naglasio je Kusturica.

On je istakao da svaki put kada se festival završava dođe na ideju koja je sadržana u alanfordovskoj rečenici: “Danas sam odlučio da živim svoj život do kraja”.

– Da ne bih zatvarao festival, dozvolite mi da već sada otvorim sljedeći festival `Kustendorf klasik` – rekao je Kusturica.

Sedmi festival klasične muzike “Kustendorf klasik” okupio je mlade umjetnike iz Srbije, Republike Srpske, Rusije, Bjelorusije, NJemačke i Kine.

U okviru festivala, održane su i master radionice za mlade talente.

Nakon ceremonije uručenja nagrada održan je koncert violončeliste Nareka Haknazarjana, narodnog umetnika iz Jermenije, violiniste Hačatura Almazjana i baritona Efima Zavaljnog, kao i Kragujevčkog pevačkog društva u pratnji Južnosahalinskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Tigrana Haknazarjana.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO