Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Nagrade za Dječije pozorište RS na festivalu u Bugojnu: Tri priznanja za „Mačka u čizmama“

Kultura
Autor:

Foto: privatna arhiva

Predstava Dječijeg pozorišta Republike Srpske „Mačak u čizmama“ osvojila je Gran pri na 23. „Susretima pozorišta/kazališta lutaka BiH“ u Bugojnu.

Nagrada za najbolju režiju dodjeljena je Todoru Valovu, koji je režirao „Mačka u čizmama“, dok je glumici Božani Bijelić za ulogu Žozefine, u istoj predstavi, pripalo priznanje za najbolju glumu i animaciju.

Ovu lutkarsku predstavu, u formi grotesknog kabarea, na scenu Dječijeg pozorišta RS postavio je tim iz Bugarske.

Scenografiju radila je Stefka Kjuvlijeva, kompozitor je Plamen Mirčev Mirona, a dramatizaciju je pisala Teodora Popova.

Likove, pored Božane Bijelić, tumače Aleksandra Spasojević, Aleksandar Blanić, Duško Mazalica, Đorđe Janković i Slobodan Perišić.

– Uzbuđenje zbog nagrade uvijek postoji. Svi igramo za taj dan kada ćemo nešto i da osvojimo, jer ipak je to i potvrda našeg rada, truda i zalaganja – rekla je Božana Bijelić za Srpskainfo.

Ansambl Dječijeg pozorišta RS, dodaje ona, na festival u Bugojno došao je sa kvalitetnom i dobrom predstavom.

– Upravo zbog toga očekivali smo neko priznanje, a na kraju smo dobili čak tri. Prošle sedmice osvojili smo Gran pri i u Subotici, tako da smo veoma lijepo počeli pozorišnu sezonu. Nakon ovog festivala očekuje nas naš, u Dječijem pozorištu RS koji će trajati od 7. do 12. oktobra, tako da ičekujemo goste iz brojnih država i u to će biti usmjerena sva naša energija – ističe Bijelić.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog festivala u Bugojnu koji traje dugo godina.

– Mislim da trebamo da idemo na festivale i da organizatori, pozorišta i glumci dolaze nama, da se pozorišna atmosfera održava, da traje, jer to je veoma važno – poručila je Bijelić.

Foto: privatna arhiva

„Mačak u čizmama“ je kompleksna predstava čiji je cilj ne samo da nasmije i provocira, nego i da ismije ljudsku glupost, lakomislenost, sujetu, potkupljivost i želju za intrigama.

Iako, prema riječima reditelja, u ovoj predstavi ne postoji lik za uzor jer civilizovano čovječanstvo nije uspjelo da pobijedi laž, korupciju i manipulaciju, kao sredstva sticanja vlasti, bogatstva i društvenog položaja ona je zanimljiva za gledaoce svih starosnih grupa jer obiluje različitim vizuelnim elementima počevši od video animacije, žive igre, lutaka, maski i kostima.

Na ovogodišnjim „Susretima pozorišta/kazališta lutaka BiH“, pored Dječijeg pozorišta Republike Srpske predstave su igrali i Bosansko narodno pozorište Zenica, Pozorište mladih Sarajevo, Lutkarsko kazalište Mostar, Pozorište lutaka Mostar, Gradsko pozorište „Jazavac“ Banjaluka, Dječije pozorište „Eko – Art“ Bugojno i Kulturno – informativni centar Tomislavgrad.

Ovo je, prema riječima organizatora, najstariji lutkarski festival na području Bosne i Hercegovine. Prvi put je organizovan 1971. godine u Mostaru, a od 1977. godine redovno se održava u Bugojnu.

Nagrade u Subotici u Kragujevcu

Lutkarska predstava „Mačak u čizmama“ – Dječijeg pozorišta RS osvojila je nedavno i nagradu za najbolju predstavu u cjelini na ovogodišnjem 25. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici.

Ova predstava je prošle godine na 19. Međunarodnom lutkarskom festivalu „Zlatna iskra“ u Kragujevcu donijela glumačku nagradu Aleksandri Spasojević i Božani Bijelić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO