Kolumne

Naivčine

Javno pokajanje naših političkih prvaka, prije svih onih u SNSD, za grijehe iz prošlosti u vidu razvlašćivanja Srpske, prvi je i možda najkonkretniji benefit posebne sjednice Narodne skupštine.

Naivčine
FOTO: RAS SRBIJA

Ostaće makar u skupštinskom zapisniku zabilježeno da su predsjednik najjače stranke, srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik Srpske priznali da su bili politički naivni kada su učestvovali u prenosu dejtonskih nadležnosti sa RS na mrsku im BiH. A nije da nisu: zajednička vojska, formiranje Suda, Tužilaštva i VSTS, pa još SIPA i druge agencije u čijim su nazivima izglasali prefiks „državna“, a sada ga se stide, jednako kao što bi najradije zaboravili da su njihovi ljudi bili prvi direktori tih agencija. I zajedno s koalicionim partnerima iz RS i FBiH zapošljavali rođake i partijske članove, pa se sada čude otkud 23.000 službenika na budžetu.

Stvarno mislite da ćemo vam povjerovati u priču kako ste „mislili da u FBiH i međunarodnoj zajednici“ imate partnere, a onda se naprasno razočarali? Ne, niste vi naivčine, kakvim želite da se prikažete. Vi ste najobičniji makijavelisti koji su spremni na sve samo da bi ostali u sedlu, sve uz šatorske jagnjiće i prasiće.

Ništa bolji nisu ni on prije vas, koji vole da se pohvale kako su „stvorili Srpsku“, a kada ih pitate zašto su dizali ruke za prenos nadležnosti, ne kreću da se brane, nego upiru prstom u vas jer ste to, zaboga, radili više od njih. Ako postoji olakšavajuća okolnost, onda je ta što je SDS bar pokušao da digne glas i to platio sječom svojih knezova mačom OHR. Drugo, mora se priznati da nije isto braniti nadležnosti RS 1999. i 2019, ali to ne znači da su neki više ili manje krivi.

Što se tiče 20 skupštinskih zaključaka, svaki normalan građanin i srpski političar bi trebalo da ih podrži. Istina, nisu pravno obavezujući, ali su politički stav zakonodavnog tijela RS i svode se na odbacivanje nasilja OHR i vraćanje izvornom Dejtonu. Ali, problem je što većina zaključaka nikada neće biti provedena jer zahtijeva saglasnost FBiH i stranaca.

Drugo, oni koji su glasali za njih, prvi će ih zaboraviti i pogaziti. Sjećate li se sjednice NSRS od 10. decembra 2015. kada je takođe parlamentarnim zaključkom podržan zaključak Vlade RS koji kaže da sve institucije RS prekidaju saradnju sa Sudom, Tužilaštvom i SIPA BiH nakon upada u Novi Grad? Ala su je prekinuli, svaka im čast.

Bože daj da ovaj put bude drugačije.