Politika

"Najbitnija pitanja ostala otvorena" Borelj poručio da je Evropska komisija spremna dodijeliti kandidatski status BiH kada bude konkretnih rezultata

 Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj izjavio je danas u Briselu da je Evropska komisija spremna da dodijeli kandidatski status ukoliko BiH isporuči konkretne rezultate i ispuni ključne prioritete.Borelj su rekao najbitnija pitanja u BiH ostala otvorena i da je napredak u reformama ograničen.

"Najbitnija pitanja ostala otvorena" Borelj poručio da je Evropska komisija spremna dodijeliti kandidatski status BiH kada bude konkretnih rezultata
FOTO: JOHANNA GERON/EPA

On je na konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo četvrtim sastankom Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje EU BiH, navodeći da su razmotrene reforme koje su neophodne da vlasti postanu efikasnije i da se ojača vladavina prava, te ekonomski potencijal zemlje.

Borelj je istakao da je razmotren napredak u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, uključujući osjetljive, ali neophodne ustavne i izborne reforme.

Pročitajte još

– Bilo je nekog momentuma i preduzetih koraka tokom prošle godine. Održavanje izbora u Mostaru koji su dokazali da BiH može da napreduje u teškim reformama kada postoji politička volja. Međutim, najbitnija pitanja ostala su otvorena, a napredak u reformama je ograničen – rekao je Borelj.

On je naveo da su danas tokom sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje EU-BiH ohrabreni politički lideri da ulože dodanti neophodan napor i iskoriste ovu neizbornu godinu.

– Imaju dužnost da zemlju pokrenu na putu ka EU u skladu sa aspiracijama građana BiH. Za to je neophodna privrženost svih strana za konstruktivan politički dijalog – rekao je Borelj.

Visoki predstavnik EU je naveo da je, kada je riječ o izbornom zakonodavstvu, neophodno eliminisati svaku vrstu diskriminacije i nejednakosti, uključujući i preduzimanje neophodnih izmjena u Ustavu.

– Evropska komisija je spremna da dodijeli kandidatski status ukoliko BiH isporuči konkretne rezultate i ispuni ključne prioritete. Očekujemo da BiH na najbolji način iskoristi predstojeće mjesece u smislu evropskih integracija – rekao je Borelj.

On je naveo da to uključuje bitne reforme u oblasti pravosuđa i vladavini zakona, pokretanje debate u oblasti ustavne i reforme izbornog zakonodavstva kako bi se sprovela odluka Suda za ljudska prava u Strazburu, kao i jačanje funkcionalnosti institucija BiH kako bi, eventualno, efikasno mogle učestvovati u procesu odlučivanja unutar EU i sprovoditi pravne tekovine Unije.

– Danas smo se dogovorili o potrebi da svi politički akteri u BiH prevaziđu retoriku podjela i da se okonča sa praksom glorifikacije ratnih zločinaca, te da se demonstrira puna saradnja sa međunarodnom tribunalom i poštuju njegove odluke – rekao je Borelj.

On je naveo i nepodijeljenu privrženost EU evropskoj perspektivi BiH kao suverene, jedinstvene zemlje na putu ka članstvu u EU.

– Sada su neophodne reforme kako bi se BiH oporavila od pandemije i zauzela pravac ka EU. Mi ćemo podržati izgradnju ekonomije u narednom periodu putem ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan, za bolju infrastrukturu podržati biznise i ubzrati zelenu i digitalnu transformaciju – rekao je Borelj.

Prema njegovim riječima, ustavna reforma je proces koji treba da bude u rukama domaćih političara i da bude transparentan.

– Znam da nije riječ o jednostavnom zadatku, ali je bitna stavka među 14 prioriteta. Nije jedina, ali svi prioriteti moraju biti ispunjeni kako bi BiH postala zemlja kandidat – dodao je Borelj.

Prihvati notifikacije