Društvo

NAJBITNIJI SU KAPACITETI ZDRAVSTVENIH USTANOVA Koje su crvene linije za uvođenje policijskog časa u Srbiji

Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba Zoran Gojković izjavio je da se prati epidemiološka situacija i da zemlja ne može tek tako da se zatvori.

NAJBITNIJI SU KAPACITETI ZDRAVSTVENIH USTANOVA Koje su crvene linije za uvođenje policijskog časa u Srbiji
FOTO: ALEKSANDAR DIMITRIJEVI/RAS SRBIJA

Na pitanje koje su crvene linije kada je u pitanju “lokdaun”, Gojković je rekao da su to kapaciteti zdravstvenih ustanova i ubrzani prijem u bolnice.

– Kada vidimo da zdravstveni sistem ne može normalno da funkcioniše, moraćemo da primjenimo teže mjere – rekao je Gojković gostujući na TV Pink i dodao da je važno očuvati i ekonomiju, prenosi Telegraf.

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin izjavio je danas, gostujući u istoj emisiji na TV Pink da je situacija sa korona virusom ozbiljna i dosta teška, ali daleko od toga da je izmakla kontroli.

Ašanin je rekao da je u prvom talasu najviše oboljelih bilo 16. aprila – 445 pacijenata, u drugom talasu 26. jula – 467 pacijenata, dok je juče, u trećem talasu, bilo 1.545 novih slučajeva.

On je dodao da je u posljednjih 24 časa bilo najviše pregledanih – 216 pacijenata, navodeći da je budnost sistema na najvišem nivou.

– Ulažu se ogromni napori iz sata u sat, iz dana u dan, pratimo situaciju i trudimo se da idemo korak ispred onog što može da se desi – rekao je Ašanin, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, na Infektivnoj klinici je hospitalizovano 77 pacijenata, a 10 ih je na respiratoru. Takođe, na Bežanijskoj kosi ima više od 200 hospitalizovanih pacijenata.

– Ono što očekujemo jeste otvaranje nove bolnice u Batajnici – dodao je Ašanin.