Kultura

NAJBOLJA KNJIGA ZA DJECU Sanja Klisarić iz Beograda dobitnica "Sovice"

Rukopisu autora Sanje Klisarić iz Beograda "Šušuova čudesna avantura", odlukom žirija, dodijeljena je nagrada za najbolju knjigu za djecu "Sovica", saopšteno je iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.

NAJBOLJA KNJIGA ZA DJECU Sanja Klisarić iz Beograda dobitnica "Sovice"
FOTO: SRNA

Toplu romanesknu, avanturističku priču “Šušuova čudesna avantura” pokreće čežnja za dosezanjem nebeske sfere i nepoznatih daljina, tipičnu za svako mlado biće, u kojoj ima nečeg univerzalnog i ontološkog – naveo je žiri konkursa za najbolju knjigu za djecu.

Žiri je naglasio da imaginativno putovanje s preprekama podrazumjeva zbivanja u egzotičnim regionima širom svijeta, a u prvom planu je otvorenost mladog junaka da se raduje novim prijateljima i pomaže im u nevolji.

Pročitajte još

– To što je ova romaneskna priča smještena u domen animalistike, najsrodnija je žanru proširene priče o životinjama, omogućava da se svijet koji je čovjek podredio svojim pravilima prikaže sa margine, iz pozicije podređenih i ugroženih životinjskih vrsta, da se krajnje angažovano progovori o zabrinjavajućim ekološkim problemima i o zlu koje čovjek nanosi prirodi i njenim stanovnicima – naveo je žiri.

Mala koala koja svojom plemenitošću i dobrotom uspijeva da na svoj način ujedini svijet uči nas altruizmu, empatiji i važnosti prijateljstva, a posebno otvorenosti prema drugom i drugačijem, istakao je žiri.

Žiri za najbolju knjigu za djecu radio je u sastavu Milena Kovačević Ivanović, Aleksandra Čvorović i Zorana Opačić, predsjednik žirija.

Uručenje nagrade planirano je za septembar povodom Dana Zavoda, do kada će rukopis biti i objavljen.

Nagrada “Sovica” obuhvata povelju uz honorar od 1.000 KM, kao i štampanje djela u tiražu od 500 primjeraka, od kojih autoru pripada 20.

Na konkurs za ovogodišnju “Sovicu” pristigla su 33 rukopisa.

Prihvati notifikacije