Sport

NAJBOLJI IZVOĐAČI "SLOBODNJAKA" U ISTORIJI FUDBALA Miha je svjetska klasa, a Ronaldo PRECIJENJEN (FOTO)

Portal “Sportbible" izabrao je nekadašnjeg brazilskog vezistu Žuninja Pernambukana za najboljeg izvođača slobodnih udaraca ikada.

NAJBOLJI IZVOĐAČI "SLOBODNJAKA" U ISTORIJI FUDBALA  Miha je svjetska klasa, a Ronaldo PRECIJENJEN (FOTO)
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Brazilac koji se proslavio u dresu Liona, u karijeri koju je završio 2013. godine, postigao je 75 golova iz “slobodnjaka”.

Pored Žuninja, ovaj specijalizovani je kao izvođače “svjetske klase” naveo i Dejvida Bekama, Andreu Pirla, Lionela Mesija, te Sinišu Mihajlovića, prenosi Blic.

Karijeru trenera Bolonje upravo su obilježili golovi iz slobodnih udaraca, bilo je tu svega, od snažnih šuteva, “kifli”, pogodaka preko zida, pored njega… Mihajlović je samo u Seriji a na ovaj način postigao 28 golova, na 315 mečeva.

FOTO: WWW.SPORTBIBLE.COM / SCREENSHOT
FOTO: WWW.SPORTBIBLE.COM / SCREENSHOT

– Igrao sam fudbal zbog slobodnih udaraca. To je bilo kao pranje zuba. Čekao sam dio poslije treninga kako bih vježbao slobodne udarce. Za mene su oni bili suština fudbala, rekao je on svojevremeno.

Što se ostatka liste tiče, interesantno je da su, Kristijano Ronaldo i Roberto Karlos, označeni kao “precijenjeni”. Portugalac je najviše golova iz slobodnjaka davao u Mančester junajtedu i reprezentaciji Portugala, međutim, u posljednje vrijeme nema mnogo uspjeha kada su ovi prekidi u pitanju.

Što se tiče Karlosa, koji je važio za “bombardera”, navodi se da on jeste postigao legendarni gol protiv Francuske, ali da je češće bio štetniji po svom timu, pogađajući više živi zid nego mrežu rivala.

Pored Ronalda i Karlosa, kao “precijenjeni” označeni su Vejn Runi i Stiven Džerard. Njih dvojica su iz slobodnog udarca postigli tek po sedam pogodaka uprkos tome što su odigrali nekoliko stotina utakmica.

Pored ove, tu je i kategorija “potcijenjeni” u kojoj su Huan Mata i Sebastijan Larson, koji su u Premijer ligi dali najviše golova iz prekida u posljednjih 15 godina.

Takođe, pored njih tu su i Ronaldinjo i Tijeri Anri.