Biznis

Najniži nivo od početka februara: Bitkoin pao ispod 40.000 dolara prvi put u posljednjih 14 nedjelja

Najveća svjetska kriptovaluta, bitkoin, pala je noćas ispod 40.000 dolara prvi put u posljednjih 14 nedjelja, jer je nastavljena velika rasprodaja započeta prije sedam dana.

Najniži nivo od početka  februara: Bitkoin pao ispod 40.000 dolara prvi put u posljednjih 14 nedjelja
FOTO: SHUTTERSTOCK

Prema podacima KoinDeska, bitkoin je izgubio više od 13 posto vrijednosti spustivši se na 38.585,86 dolara na trgovanju oko 12.54 po istočnoameričkom vremenu, prenosi CBNC. To je njegov najniži nivo od 9. februara, kada se posljednji put trgovao po cijeni nižoj od 40.000 dolara.

Rasprodaju su podstakle negativne vijesti tokom protekle nedjelje, kada je izvršni direktor “Tesle” Ilon Mask saopštio da je ova kompanija obustavila kupovinu njenih vozila za bitkoine, navodeći kao razlog zabrinutost za životnu sredinu zbog procesa kompjuterskog „rudarenja“ tokom kojeg se troši ogromna količina električne energije.

Maskovi komentari su doveli do toga da je tog dana sa cijelog tržišta kriptovaluta zbrisano više od 300 milijardi dolara. Najava obustave plaćanja bitkoinom uslijedila je samo tri mjeseca nakon što je “Tesla” otkrio da je kupio bitkoine vrijedne 1,5 milijardi dolara i da će početi da prihvata ovu valutu kao sredstvo plaćanja.

Pročitajte još

I pored najnovijeg pada, bitkoin je još uvijek u plusu za više od 40 procenata od početka godine do danas, dok je u posljednjih 12 mjeseci u dobitku od 320 posto.

Pad su noćas zabilježile i druge kriptovalute. Eter, digitalna valuta koja pokreće Etereum blokčejn, potonula je za skoro 15 odsto na 3.001,70 dolara noćas u 1.15 po istočnoameričkom vremenu.

Dodžkoin se stropoštao za više od 18 procenata na 0,4076 dolara, prema podacima sa platforme Coinmarketcap.com.

Tokom posljednjih 24 sata, sa celog tržišta kriptovaluta zbrisano je otprilike 279,65 milijardi dolara, prenosi CNBC.

Prihvati notifikacije